Elektromobilita má zelenou. Pořád tu jsou však některé překážky

1
Elektromobilita má zelenou. Pořád tu jsou však některé překážky
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Segment elektromobilů celosvětově neustále roste
  • V ČR je však zatím registrováno pouze 7 103 elektromobilů
  • Do budoucna se očekává rapidní zdražení cenných kovů

Elektromobilita je trend, který silně rezonuje automobilovým průmyslem. I přes podporu ze strany vlád však naráží na řadu bariér. Podle analýzy firmy Coface je to například obrovská poptávka po kovech nezbytných pro výrobu baterií i samotných elektromobilů, která tlačí jejich ceny vzhůru. To se odráží i v ceně samotných elektromobilů, jejichž prodej se v řadě zemí neobejde bez dotačních programů. V neposlední řadě je to i otázka recyklace a udržitelnosti. Nerovnováha mezi nabídkou a poptávkou tak zvyšuje ceny těchto kovů, přestože podíl elektromobilů na trhu je stále malý. Různé konfigurace baterií nebo možné využití vodíku jako zdroje energie prozatím tlak na používání těchto kovů nesníží. Vysoké náklady na ně však přispívají k podpoře výzkumu a vývoje alternativních technologií. Tyto snahy by mohly v dlouhodobém horizontu situaci změnit, a to i s ohledem na silnou konkurenci zemí, které chtějí získat výhodu v nové generaci vozidel.

Segment elektromobilů celosvětově neustále roste. Zatímco v roce 2019 činil podíl elektromobilů na světovém trhu pouhých 8 %, v roce 2020 to bylo již 13 %. V roce 2020 přitom prodej automobilů s konvenčním pohonem poklesl o 6 %, ale v důsledku vládních pobídkových programů a zvýšeného zájmu o tento segment v Evropě vzrostl prodej elektromobilů o 41 %. V letošním roce se očekává růst až o 70 %. Společnost Coface pak očekává, že v letech 2020 až 2021 vzrostou ceny niklu o 34 %, hliníku o 25 % a mědi o 47 %. Kromě toho očekává, že se v letech 2020 až 2050 mnohonásobě zvýší poptávka právě po těchto cenných kovech.

Hlavními producenty těchto vysoce žádaných kovů jsou Demokratická republika Kongo, Austrálie, Indonésie, Chile a Rusko, což přimělo vlády těchto zemí k úpravě těžebních zákonů s cílem získat větší podíl na výnosech z těžby, ale také k posílení environmentálních předpisů na ochranu místních komunit. Tlak na těžební a metalurgické společnosti, aby zlepšily nabídku a reagovaly na tyto trendy, tak bude velmi intenzivní. A jak jsme na tom s elektromobilitou u nás v ČR? V Česku se loni počet registrovaných osobních elektromobilů zvýšil téměř o 90 % na 7 103 vozů. Nicméně jejich podíl je stále malý – ke konci loňského roku bylo v ČR celkem 6,13 milionu osobních aut. Za malým podílem elektromobilů v Česku je vyšší pořizovací cena v porovnání s automobily se spalovacím motorem. Tento cenový rozdíl je umocněn absencí dotačních programů motivující jednotlivce a firmy k pořízení elektromobilů.

Diskuze ke článku
Ivica Bojič
Ivica Bojič
To je nějakej žumpa článek, ne? Koukám, tisková zpráva, od koho je původně?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze