Elektrický sedan za cenu Octavie, čínský elektrický hypersport a varianty VW ID. Buzz

fNews #193
1
Elektrický sedan za cenu Octavie, čínský elektrický hypersport a varianty VW ID. Buzz
Fotografie: GAC Aion
  • Čínský elektrický sedan inspirovaný Teslou stojí podobně jako Škoda Octavia
  • V Číně vzniká elektrický hypersport, který má konkurovat Rimacu Nevera
  • Volkswagen ID. Buzz dostal prestižní ocenění a ukázal další možné varianty

Vítejte u 193. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém shrnujeme nejzajímavější novinky z elektromobility za poslední týden. Tentokrát se podíváme na elektrický sedan velikosti Octavie, který má i podobnou cenu, čínského konkurenta Rimacu Nevera za zlomek ceny nebo novinky o Volkswagenu ID. Buzz.

fNews #193 – Elektrický sedan za cenu Octavie, čínský elektrický hypersport a varianty VW ID. Buzz

Podcast v audio formě

Tentokrát začneme v Číně u elektrického sedanu inspirovaného Teslou Model 3. Kromě některých designových prvků má i podobnou velikost jako Tesla Model 3, takže je dokonce trochu větší než Škoda Octavia. Základní cenu má ale v přepočtu přibližně 700 tisíc korun a za podobné peníze v Číně koupíte i Octavii 2.0 TDI v základní výbavě. U nás je sice naftová Octavia o 130 tisíc korun korun levnější, než je uvedená částka, ale i tak se cenový rozdíl zmenšuje. Přáli byste si, aby takové elektromobily dorazily i na evropský trh?

V Číně ještě zůstaneme u druhé novinky. Připravuje se tam totiž hypersport Aion Hyper SSR, který by měl na stovku zrychlit dokonce rychleji než Rimac Nevera. A to přestože má výrazně nižší výkon a stát zlomek ceny Nevery. Jestli se to Číňanům podaří zrealizovat, to ukáže až čas. Ale každopádně to vypadá na zajímavé a hodně rychlé auto, které si budou moci dovolit i méně majetní než ti, kteří si kupují Rimac Nevera.

Nakonec se vrátíme do Evropy. Na veletrhu užitkových vozidel v Hannoveru získal Volkswagen ID. Buzz Cargo ocenění dodávka roku. Zároveň se tam ID. Buzz představil v několika zajímavých verzích, osobních i nákladních. Třeba jako záchranka, chladírenský vůz, skříňová dodávka, servisní vůz nebo luxusní elektrická alternativa Volkswagenu Caravelle. Která verze vás nejvíce zaujala? A jaká další by se případně líbila vám? Můžete nám napsat svůj pohled do komentářů.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram.