Elektrický Ford Mustang nabídne online aktualizace

Elektrický Ford Mustang nabídne online aktualizace
Fotografie: Ford
  • Software nového plně elektrického Fordu Mustang Mach-E bude možné snadno a rychle aktualizovat odkudkoliv, třeba i z domova
  • Zabezpečené softwarové aktualizace se mohou týkat nejrůznějších oblastí – od komunikačního a zábavního systému SYNC přes komfortní funkce až po hnací soustavu

Majitelé nového Fordu Mustang Mach-E se mohou těšit na stále nové funkce bez nutnosti jakéhokoliv zásahu. Jejich elektrické SUV se totiž bude průběžně samo vylepšovat díky aktualizacím na dálku. Na rozdíl od některých automobilů, jejichž řidiči musí čekat než aktualizace proběhne, Ford vyvinul systém umožňující stahovat zabezpečené aktualizace na pozadí. Instalace v některých případech proběhne za méně než dvě minuty.

Ford Mustang Mach-E

Půvab Mustangu Mach-E spočívá i v tom, že to, jak ho majitelé poznají první den, je pouze začátek. V průběhu času se bude vyvíjet a získávat ještě více funkcí a schopností,“ řekl John Vangelov, manažer online služeb ve Ford Motor Company. „Naše promyšlené aktualizace na dálku zároveň minimalizují prostoje díky neuvěřitelně rychlé aktivaci. Váš Mustang Mach-E se zkrátka pořád vylepšuje, i když třeba zrovna spíte.“

Aktualizace se zdaleka netýkají pouze systému SYNC. Bezdrátově lze aktualizovat téměř všechny počítačové moduly Mustangu Mach-E. Ford tedy může přinášet zlepšení dynamických vlastností nebo i zcela nové funkce, které v okamžiku předání vozu zákazníkovi ještě neexistovaly.

Některé instalace proběhnou prakticky bez povšimnutí. Zákazník si může zvolit aktualizace v pravidelnou dobu, například o půlnoci. V řadě případů bude instalace dokončena téměř okamžitě po prvním následujícím nastartování vozu. Řidič se o aktualizaci dozví prostřednictvím upozornění v palubním systému.

Mnohé aktualizace bude možné provést za méně než dvě minuty. V případě komplexnějších vylepšení, při nichž bude zapotřebí ponechat vůz zaparkovaný po delší dobu, lze naplánovat instalaci na vhodnou dobu. Ford předpokládá, že první aktualizace proběhnou do šesti měsíců od zahájení dodávek modelu Mustang Mach-E zákazníkům. Uživatelé budou na dostupnou aktualizaci vždy upozorněni a instalace bude možná přes Wi-Fi nebo mobilní připojení.

Vývoj pokračuje i během pandemie

V zájmu zajištění této pokročilé funkcionality podle původního plánu nalezl tým Fordu nové metody, jak aktualizace na dálku vyvíjet a testovat i během koronavirové pandemie. Dříve bylo zapotřebí, aby měli vývojáři fyzický přístup k jednotlivým modulům vozu, kvůli nutnosti pracovat z domova však museli rychle přejít na nový způsob práce.

Tým neprodleně připravil dálkový přístup ke všem modulům vozu a připojil k nim zařízení umožňující přeprogramovat moduly z domova. Co se dříve programovalo na dálku pět hodin, trvá nyní méně než 10 minut. Ford Mustang Mach-E si čeští zákazníci budou moci objednat již ve třetím čtvrtletí tohoto roku.

Technické parametry Ford Mustang Mach-E RWD SR

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 713 × 1 881 × 1 625 mm, 2 047 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon198 kW, 269 koní, točivý moment: 430 Nm
Baterie75,7 kWh (70 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 115 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 17,2 kWh / 100 km, dojezd: 440 km
Cena od1 458 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze