Elektrický Fiat 500 je „Tesla do města“ tvrdí šéf Fiatu

5
Elektrický Fiat 500 je „Tesla do města“ tvrdí šéf Fiatu
Fotografie: fcaemea.com
  • Fiat 500e je úplně nové auto stavěné od počátku jako EV
  • Fiat cítí povinnost přitáhnout řidiče k elektromobilitě

Fiat nedávno představil nový elektromobil Fiat 500e, který na první pohled vypadá jako standardní Fiat 500. Na rozdíl od svého předchůdce, který byl skutečně pouze další motorizací Fiatu 500, má nový 500e od základu novou konstrukci a je od počátku stavěný jako elektromobil. Má pouze shodné základní designové rysy, ale liší se i vnějšími rozměry. Je ale také podstatně dražší, než byl původní Fiat 500e.

Cena nového Fiatu 500e atakuje v přepočtu milion korun, což je na tak malé auto dost. Fiat ale chce, aby 500e byl stylový a luxusní městský elektromobil, jak píše insideevs.com. „Toto není žádný plán B. Není to současná platforma, na kterou jsme jen umístili baterie. Je to celé nové. A toto malé auto je naprosto relevantní. Je to naše městská Tesla,“ říká šéf Fiatu Olivier François.

Co má na mysli slovy, že je to městská Tesla, můžeme jen domýšlet. Ale může tím myslet použití pokrokových technologií, stylovost a fakt, že mít Teslu je prostě „cool“. A možní tím myslí i to, že může získat nové kupující odkudkoli, stejně jako Tesla.

„Nový 500e má takovou sílu, aby přitáhl nové zákazníky odkudkoli. Myslím, že lidé přejdou z Range Roveru na Fiat 500e. Prostě to chtějí, protože je to tak cool. Tak jsme to zamýšleli, máme povinnost tuto přitažlivost použít k přilákání lidí k elektromobilitě,“ upřesňuje François.

Více automobilek se v oblasti elektromobility vydává podobnou cestou, na stejné zákazníky cílí například i Honda e, tak uvidíme, jak jim to půjde. Ale pro rozvoj elektromobility budou potřeba i praktičtěji zaměřené elektromobily střední velikosti za příznivou cenu.

Technické parametry Fiat 500e (2021) 42 kWh Hatchback

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 3 630 × 1 690 × 1 480 mm, 1 465 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon88 kW, 118 koní, točivý moment: 220 Nm
Baterie42 kWh (37,3 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 85 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 14 kWh / 100 km, dojezd: 320 km
Cena od680 900 Kč
Diskuze ke článku
Štefan
K Tesle se to blíží možná tak cenou. Ta je opravdu dost přehnaná, když se Citigo dá koupit skoro za polovinu.
Evolt
Evolt
Říkat o 500e, že je to ,,Tesla do města'' je jako říkat o dvojkové Fábii, že je to ,,malý Yeti''.
R
V Italii je evidentne humor neopustil.
Tedd
Haha fiat za tu cenu prodá 2 a přirovnává k Tesle? Chtějí jen zdarma reklamu, i VW ví že je 7 let za Teslou a Fiat že je Tesla haha ať se jdou s tou cenou zahrabat, čekal bych 350tisic a možná by nestačili vyrábět.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze