Elektrické vozy načerpaly v roce 2020 u ČEZu o čtvrtinu víc energie

Elektrické vozy načerpaly v roce 2020 u ČEZu o čtvrtinu víc energie
Fotografie: fDrive.cz
  • Pandemii navzdory pokračoval i loni růst odebrané bezemisní elektřiny v síti veřejných dobíjecích stanic ČEZ pro elektromobily
  • Zelené stojany umístěné od Mariánských Lázní po Třinec dodaly do baterií e-aut více než 2,4 GWh, meziročně o 24 procent více
  • Síť srovnatelná s většími řetězci klasických čerpacích stanic se za poslední dva roky svým rozsahem zdvojnásobila

Síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ v České republice čítající aktuálně více než 270 stojanů dodala loni do baterií elektromobilů celkem 2,44 GWh elektřiny. Takové množství energie postačí pro plné dobití 67 825 elektromobilů střední třídy s kapacitou baterie 36 kWh nebo pro cestu flotily 406 e-aut kolem světa. Zároveň jde o více než 24procentní nárůst oproti roku 2019, kdy v celé síti „dobíječek“ elektrická auta načerpala 1,96 GWh.

Řidičům garantuje ČEZ u většiny svých stojanů odběr skutečně bezemisní energie – a to díky certifikaci původu elektřiny z obnovitelných zdrojů operátora trhu OTE. Rychlodobíjecí stanice o výkonu 50 kW, které dnes tvoří 80 % sítě, umožňují dobití většiny kapacity baterií všech typů a značek elektromobilů v řádu desítek minut.

Loňský rok byl skutečně hodně specifický, přesto jsme zvládli postavit o 62 procent více stanic než v roce 2019. Odhadujeme také, že zhruba polovina z tří tisíc loni nově registrovaných elektromobilů pravidelně odebírá energii u nás. Letos bychom navzdory pokračující pandemii chtěli udržet loňské tempo výstavby nových stanic. Do pěti let pak cílíme na ztrojnásobení celkového výkonu stanic v naší síti až na 50 tisíc kW. Zaměřovat se budeme jak na další pokrývání „bílých míst“ po celé republice, tak na lokality, kde je možnost navyšování počtu i výkonu stojanů. Jen takové totiž dnes ve vytíženějších místech zvládnou pokrýt dynamicky rostoucí poptávku po veřejném dobíjení,“ říká Tomáš Chmelík, manažer útvaru čisté technologie ČEZ.

Dobíječky ČEZ řečí čísel

  • ČEZ si na domácím trhu dobíjecích stojanů dlouhodobě udržuje zhruba 50% podíl.
  • Celkový instalovaný výkon dobíjecích bodů v síti činí 17,8 tisíce kW, což je např. ekvivalent středně velké vodní elektrárny zásobující bezemisní elektřinou domácnosti 50tisícového města.
  • Každá z více než 270 stanic představuje dva dobíjecí body, takže síť může v jednom okamžiku dodávat ekologickou energii do baterií téměř 550 elektromobilů.
  • Celkem e-auta loni zastavila u stojanů ČEZ k dočerpání energie ve 185 329 případech. To je 20,6% nárůst oproti roku 2019, kdy proběhlo 153 612 dobíjení.
  • Zatímco průměrný odběr elektřiny při jednom „tankování“ se v předešlých letech ustálil na 12,7 kWh, loni vzrostl na 13,6 kWh. Zejména v 1. pololetí zasaženém tvrdými pandemickými omezeními se lidé zásobili větším objemem energie v bateriích aut.
  • Nejvíce energie řidiči odebrali už tradičně v Praze a ve Středočeském kraji, v hitparádě stanic dominovaly pražské a olomoucké stojany.
  • Růst opět táhly především rychlodobíjecí stanice ABB. Elektromobily u nich načerpaly více než 91 % veškeré elektřiny odebrané v síti dobíjecích stanic ČEZ.
  • V ČR je v provozu více než 500 profesionálních veřejných dobíječek. Na jednu tak připadá zhruba 10 elektrických aut, což je optimální poměr, který drží i země s rozvinutou elektromobilitou.

V průběhu roku 2020 byla také spuštěna nová zákaznická aplikace FUTUR/E/GO postavená na vyspělé izraelské platformě Driivz. Řidičům mj. umožní:

  • Dobít elektromobil pouze pomocí mobilního telefonu se staženou aplikací (tj. bez čipové přihlašovací karty).
  • Vyhledat nejbližší dobíjecí místo + aktuální dobu dojezdu k němu.
  • Ukázat aktuální obsazenost jednotlivých stojanů + dlouhodobý průměr obsazenosti stojanů v konkrétních hodinách dne (pro lepší plánování cesty).
  • V jakoukoli chvíli během dobíjení řidiči dát informaci, kde, jak rychle, za kolik dobíjí, jak dlouho už dobíjí, jak dlouho to ještě bude trvat atd.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze