Ekonomické fórum v Davosu: elektromobily Audi, kontejnery plné energie

Ekonomické fórum v Davosu: elektromobily Audi, kontejnery plné energie
Fotografie: Audi
  • Světové ekonomické fórum v Davosu tradičně obsluhuje Audi
  • Letos je její flotila poprvé 100% elektrická
  • Veškeré nabíjení obstarávají vysloužilé baterie z elektromobilů

Audi se pochlubilo před světovými ekonomickými lídry v Davosu, rámovaném pohádkovými Plessurskými Alpami a Albulou, flotilou 139 plně elektrických aut včetně Audi e-tron GT quattro, Audi Q4 Sportback e-tron quattro a Audi e-tron quattro. A také odpovědí na logickou otázku, kde se tolik elektromobilů, které brázdí desetitisícové horské středisko, dokáže při denní permanenci nabíjet. V celém městě stojí totiž sice 15 nabíječek, z toho jsou však jen tři DC. Audi však tento problém vyřešilo. Postavilo mobilní kontejnery, namontovalo do nich vysloužilé baterie z vývojových elektromobilů plus veškeré příslušenství obléklo do patřičného designu s výraznými logy a rozestavělo je na parkoviště u lanovky na Jakobshorn, kde mají vozidla logistickou základnu.

Takto vzniklo celkem 96 rychlých nabíjecích konektorů. Vzhledem k tomu, že celý park napájí jediná přípojka 350 kW, díky vestavěným bateriím o celkové kapacitě zhruba 5 MWh činí celkový nabíjecí výkon přibližně 2,6 MW, tedy více než sedminásobek. Využity byly standardní 30stopé a 10stopé ISO kontejnery, které zajišťují dostatečnou odolnost i snadnou přepravitelnost.

Podobné kontejnery stačí v potřebném množství rozestavět kdekoliv, kde se nárazově pohybuje množství elektromobilů

Před kamerami celého světa se tu ukazuje udržitelné řešení pro podobné nárazové akce, které navazuje na pilotní projekt Audi charging hub v Norimberku a Curychu. Audi tu zároveň propaguje dva projekty, do nichž je zapojeno. První z nich, EU Battery Pass, se snaží nastavit technické a digitální standardy pro baterie v EU a jejich digitální identity a reaguje na nadcházející platnost nového unijního regulačního rámce pro baterie. Druhá, Global Battery Alliance, se od roku 2017 snaží zajistit sociální a ekologickou udržitelnost výroby baterií tím, že kontroluje podmínky, za nichž jsou těženy suroviny a aktivně podporuje cirkulární ekonomické principy. Rovněž se zaměřuje na technologické inovace v oboru.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze