Dotace na ultrarychlé nabíjecí stanice v Polsku byly rozebrány za hodinu

1
Dotace na ultrarychlé nabíjecí stanice v Polsku byly rozebrány za hodinu
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Nabíjecí stanice s výkonem mezi 50 až 150 kW mají dotaci až 30 %
  • Pro výstavbu vodíkové plnící stanice můžete dostat dotaci až 50 %

Národní fond ochrany životního prostředí a vodního hospodářství podle gramwzielone.pl dne 9. ledna 2023 vyhlásil nový dotační titul s názvem „Podpora infrastruktury pro nabíjení elektromobilů a infrastruktury pro doplňování vodíku“. Tento dotační titul měl jen pro nabíjecí stanice s výkonem alespoň 150 kW alokováno 125 milionů zlotých, což je v přepočtu 634 milionů Kč. Ovšem zájem byl tak extrémní, že se podařilo částku vyčerpat za necelou hodinu.

Maximální výše dotace na stavbu ultrarychlých nabíjecích stanic byl až 50% podíl způsobilých nákladů. „Velký zájem operátorů o dotace pro stavbu ultrarychlých stanic by neměl být překvapením. Z pohledu operátorů je spuštění takových zařízení spojeno s nemalými finančními náklady ve výši několika set tisíc zlotých, navíc jde o nejperspektivnější investice a těší se největšímu zájmu řidičů elektromobilů,“ říká Maciej Mazur, výkonný ředitel Polského sdružení pro alternativní paliva. Národní fond ochrany životního prostředí a vodního hospodářství hodlá vynaložit také asi 59,5 milionu zlotých (301,7 milionu Kč) ve formě dotace na nabíjecí stanice s výkonem od 50 kW do 150 kW. Maximální výše dotace byla stanovena na 30 % způsobilých nákladů. Kromě toho je tu ještě 100 milionů zlotých (507,2 milionů Kč) pro spolufinancování výstavby vodíkových stanic. V tomto případě je maximální výše grantu až 50 % ze způsobilých nákladů.

Diskuze ke článku
Karel Schmidt
Karel Schmidt
Myslím, že otevřený dotační titul na stanice nad 150kW by se c Česku také hodil. Jak dochází výstavba z evropský peněz, která měla za úkol rozprostířít základní síť, tak by se hodilo zahuštění sítě, zrychlení nabíječek na 150kW a zdvojení stojanů. Jednostojanové nabíjecí stanice jsou ori cestování úplně nanic. Zatím jsem na jednostojanovou stanici mířil třikrát a vždy bylo obsazeno. Takže já už je ignoruji a když si vyfiltrujete stanice nad 50kW s více jak jedním CCS kabelem, tak zjistíte, že naše síť je stále dost řídká.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze