Dodací lhůty nových Tesel se v USA se natahují. Řešením je jednoduchý krok

Dodací lhůty nových Tesel se v USA se natahují. Řešením je jednoduchý krok
Fotografie: Tesla
  • Příplatky za různé prvky výbavy mohou dodací lhůty zkrátit
  • U Modelu X Plaid je zrychlení dodání nejsložitější

Tesla před pár dny aktualizovala dodací lhůty u jednotlivých vozů. Jak se ukazuje, aktuální válka na Ukrajině se podepsala na nevídaném nárůstu zájmu o elektřinou poháněné automobily. V USA hlásí Tesla beznadějně vyprodáno a kdo by snad chtěl dlouhé čekací lhůty obejít, bude si muset dle electrek.co připlatit. Tesla v posledních dnech registruje nahromadění objednávek, kdy největší zájem je o Model Y. Jeho základní verze stojí na americkém trhu aktuálně 63 tisíc dolarů (1,4 milionu Kč) a nejdřívější dodání je dle Tesly možné mezi lednem a dubnem 2023. Dodací lhůtu ale lze šikovně zkrátit tak, že si zájemce o vůz připlatí za výkonnější verzi nebo některé prvky výbavy, jako je třeba balíček Full Self-Driving (FSD). V tomto případě se nově vyrobený Model Y dostane do rukou klienta již v druhé polovině letošního roku.

O moc lepší to není ani s Modelem 3, která startuje na americkém trhu na částce 47 tisíc dolarů (1,05 milionu Kč). Nově vyrobené kusy jsou k dostání mezi červencem až zářím letošního roku, přičemž o jeden měsíc lze čekací lhůtu zkrátit objednáním 19" kol, která stojí dalších 1 500 dolarů. Stejná lhůta pak platí také pro verze Model 3 Long Range a Performance. Model 3 je aktuálně v USA vyprodán na tři měsíce dopředu, ale zároveň platí, že s balíčkem FSD jde čistě teoreticky vůz získat již letos v dubnu. Kdo by snad chtěl zakoupit vlajkovou loď značky, ani v tomto případě není situace o moc lepší. Nové objednávky na základní verzi Modelu S, který nyní po nedávném zvýšení ceny startuje na částce 100 tisíc dolarů (2,2 milionu Kč), mohou být vyřízeny nejdříve letos v listopadu až lednu 2023. I v tomto případě platí, že vůz lze získat rychleji díky přidání některé doplňkové výbavy.

Nejhorší je situace u Tesly Model X. Její základní verze v pětimístné konfigurací bude dodána do rukou zákazníků až ve druhém čtvrtletí příštího roku. Pokud si ale někdo v konfigurátoru zaškrtne šesti nebo sedmimístnou konfiguraci, dodací lhůta se zkrátí na letošní prosinec. Vrcholné provedení Tesla Model X Plaid je naopak ze všech nejrychlejší – dodána může být již v letošním srpnu až říjnu. K dispozici je však pouze v šestimístné konfiguraci. Oproti zbylým vozům od Tesly pak rychlejšímu dodání nepomůže ani možnost příplatku 12 tisíc dolarů za systém FSD.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze