Dobíjecí stanici povinně do každé budovy, zní z Bruselu

1
Dobíjecí stanici povinně do každé budovy, zní z Bruselu
Fotografie: ČEZ
  • Nová regulace by se měla vztahovat na nebytové budovy s deseti a více parkovacími místy
  • Každé třetí parkovací místo bude muset mít k dispozici kabel pro nabíjení
  • Návrh měl být schválen 26. července, došlo ale k jeho vrácení

Na rozdíl od USA chce Evropská unie i nadále podporovat a plnit klimatickou dohodu z Paříže o energetických a emisních úsporách. Evropská unie přišla na nápad, který by enormně zlepšil infrastrukturu dobíjecích stanic pro elektromobily. V každé nově vystavěné budově totiž měla rovnou stát i nabíjecí stanice. Vyřešil by se tak problém, který aktuálně elektromobilita řeší – lidi od elektromobilů odrazuje nedostatek dobíjecích stanic, ale zároveň není potřeba stavět nové samostatné stanice, protože elektromobilů není tolik.

Solarní střešní tašky od Tesly

V každé nové nebo kompletně zrekonstruované nebytové budově s deseti parkovacími místy a více to mělo být povinností. Evropské nařízení mělo být dokonce specifikováno tak, že každé desáté místo bude muset mít k dispozici dobíjecí kabel. Především se toto opatření mělo týkat kancelářských budov, pouze pokud byste byli malou firmou, mohli byste požádat o výjimku. Evropská komise chce propagovat elektromobilitu a tento krok by výrazně přispěl k vybudování potřebné infrastruktury, která nyní často chybí.

Evropa jako taková se připravuje na invazi elektromobilů, kterou by mohl započít například vůz Tesla Model 3, který se má začít vyrábět již tento pátek. Otázka zní, jestli je na růst odběru elektřiny připravena i infrastruktura distribuce elektřiny a nečekají nás například výpadky. Naše vláda například počítá s tím, že v roce 2025 bude v ČR jezdit 95 tisíc ryze elektrických a hybridních aut.

Ford C-Max

Návrh se měl schvalovat minulé pondělí 26. června a do platnosti měl vstoupit v roce 2025. Bohužel ale prozatím došlo k odmítnutí návrhu, a to především kvůli ceně. Výstavba jedné nabíjecí stanice se pohybuje zhruba kolem částky 100 tisíc korun. V modelové situaci obchodního domu s tisíci pracovními místy by se tak investice do sta nabíjecích stanic velice prodražila. Řešením tak možná bude kompromis, který zaručí alespoň jednu nabíjecí stanici pro každou novou nebytovou budovu. Po umírnění pravidel by pak zákon mohl projít.

Zdroje: faz.net, euobserver.com

Diskuze ke článku
Peppa
Stačí obyčejná zásuvka a ta se vejde do 10 tisíc i s přívodem a revizí!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze