Do ulic Štrasburku brzy vyjedou první elektrobusy značky Alstom

Do ulic Štrasburku brzy vyjedou první elektrobusy značky Alstom
  • Provozovatel MHD ve Štrasburku objednal 12 kusů modelu Aptis
  • Vůz má na délku 12 metrů a svým designem spíše připomíná tramvaje

Výrobce Alstom obdržel podle serveru electrive.com první objednávku na plně elektrické autobusy Aptis. Ty si objednala společnost CTS, která je provozovatelem systému městské hromadné dopravy ve Štrasburku. Design autobusů je velmi podobný tramvajím, které ve Štrasburku již jezdí. Elektrický autobus Aptis má čtyři nezávisle řiditelná kola, která umožňují nízkopodlažní řešení celé prodloužené centrální části. Každý elektrobus disponuje trojicí dveří a nabízí o 25 % více oken než konvenční autobusy podobného typu.

Elektrobus Alstom Aptis

Provozovatel má na výběr z několika modifikací. Ty se liší maximální rychlostí, počtem modulů s bateriemi a také rychlostí nabíjení. Bateriové packy bude společnost Alstom provozovatelům pouze pronajímat, aby se zmírnila finanční náročnost při pořizování flotily. Cílem je, aby celkové náklady odpovídaly standardním naftovým autobusům. Baterie se budou nabíjet přes noc při parkování v depu. Společnost Alstom však uvádí, že v případě potřeby nabíjet v provozu vytvoří podmínky pro pozemní nabíjení nebo nabíjení pomocí invertovaného kolektoru proudu.

Elektrobus Alstom Aptis

Prototyp tohoto autobusu byl představen již v březnu 2017. Čtyři zkušební vozidla Aptis najezdila již více než 40 tisíc kilometrů v reálných provozních podmínkách. Tento model rovněž získal na veletrhu Busworld v roce 2017 cenu za inovace. V lednu 2019 získal také oficiální certifikaci „Origine France Garantie“. Více než 60 % použitých komponentů při výrobě autobusu vzniká ve Francii.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze