Dieselgate 2? Firmy Hyundai a Kia jsou podezřelé z podvodu

1
Dieselgate 2? Firmy Hyundai a Kia jsou podezřelé z podvodu
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Dohromady se má jednat o 210 tisíc vozidel s naftovými motory
  • Vyšetřována je také firma BorgWagner
  • V případě prokázání viny dojde na tučné odškodné pro zákazníky obou značek

Celkem 210 tisíc vozidel značek Hyundai a Kia dodaných do roku 2020 nejspíše dostalo speciální software omezující funkčnost systémů k čištění výfukových plynů. Informuje o tom insideevs.com. Na vše přišly německé úřady, jejichž pracovníci před pár dny zasahovali na celkem 8 místech. Podvod se má týkat výhradně modelů vybavených vznětovými motory. Ty měly tajně dostat systém, jenž údajně v různých situacích omezoval/vypínal systémy k čištění výfukových plynů. Obě jmenované automobilky tak na světové trhy šikovně „protlačily“ 210 tisíc naftových aut. Podezřelý software dodaly společnosti Bosch a Delphi a celá věc se nyní bude pečlivě řešit. Zatím se vyjádřilo pouze vedení firmy Hyundai, které oznámilo, že automobilka s úřady plně spolupracuje.

Po vzoru kauzy Dieselgate u německého Volkswagenu se i značky Hyundai a Kia nejspíše dopustily podvodu na zákaznících. Obě firmy si koledují o žalobu za podvod v oblasti emisí. Navíc by to nebylo poprvé, co byla automobilka obviněna z takového zločinu. Vyšetřování se týká i některých zaměstnanců společností Kia, Hyundai a taktéž BorgWarner. Pokud se vina prokáže a oba korejští výrobci nakonec budou usvědčeni z podvodu, kromě velké ostudy dojde také na finanční kompenzaci pro všechny dotčené majitele naftových modelů.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Zvlastni s jakou samozrejmosti se pise o pripadnem odskodneni zakazniku po vzoru dg1, a pritom nase spolecnost jako majitel VW dymovnice s podvodnym softwarem, i pres pripojeni se k zalobe doposud neobdrzela ani korunu…
Dockali jsme se pouze vymeny softwaru, ktera nemela mit udajne vliv na zivotnost motoru a pritom motor je po teto vymene znatelne hlucnejsi… no tak uvidime.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze