Další studie potvrzuje, že elektromobily jsou výrazně čistší

14
Další studie potvrzuje, že elektromobily jsou výrazně čistší
Fotografie: fdrive.cz
  • Studie počítá se státy v EU, v nichž se výrazně liší energetický mix
  • Liší se také emise vyprodukované na výrobu baterie, nejhorší je Čína
  • V Česku z pohledu emisí CO2 elektromobil vychází velmi dobře ve srovnání s benzínem i naftou

Ohledně přínosu elektromobilů v oblasti emisí CO2 se neustále vedou diskuze. Odpůrci elektromobilů argumentují tím, že elektromobil není ekologický, protože při jeho výrobě se vyprodukuje velké množství emisí a navíc má pouze výfuk přesunutý do elektrárny. Je pravda, že kvůli baterii je výroba elektromobilu náročnější a vyprodukuje se při ní více emisí než při výrobě srovnatelně velkého auta se spalovacím motorem a samozřejmě je potřeba počítat i s emisemi, které vypustí elektrárny. Jak ale ukazuje TransportEnviroment.org, tyto emise nejsou tak vysoké, jak uvádí kritici a ve výsledku elektromobil produkuje mnohem méně CO2 než vozy se spalovacím motorem.

Graf emisí za životní cyklus aut

Tato studie počítá s emisemi, které auto se spalovacím motorem vypustí za celý svůj životní cyklus a připočítává k nim emise, které vzniknou při jeho výrobě. Na straně elektromobilů pak kromě emisí při výrobě automobilu přičítá ještě ty vzniklé výrobou baterie pohonu. Místo emisí vypuštěných z auta pak počítá emise vzniklé výrobou elektřiny, kterou auto spotřebuje. Tyto emise jsou samozřejmě v různých státech rozdílné a odvíjí se od energetického mixu v dané zemi. Ten má ze států EU bezkonkurenčně nejhorší Polsko, kde je většina elektrické energie z uhlí. Nejlépe je na tom naopak Švédsko, zatímco Česko je mírně nad průměrem EU.

Liší se i emise, které vzniknou při výrobě baterie. Ty jsou nejvyšší u elektromobilů vyrobených v Číně, ale výše uvedený graf počítá s průměrem EU a s průměrnou velikostí auta. I přes nepříznivé podmínky v Polsku ušetří průměrný elektromobil za svůj životní cyklus 29 % emisí oproti vozům se spalovacím motorem. Ve Švédsku to je ale dokonce o 79 % méně, zatímco průměr EU je snížení emisí CO2 o 63 %. S Českem tento graf nepočítá, ale lze namodelovat data v kalkulátoru. Životní cyklus se liší podle kategorie, u malých aut se počítá 170 tisíc km, u nižší střední třídy studie počítá s 225 500 km, ve střední třídě to pak je 280 000 km a u aut vyšší střední třídy dokonce 335 tisíc kilometrů. U aut, která jsou používané v taxislužbě, se pak počítá s půl milionem kilometrů za životní cyklus. To jsou také čísla, která odpovídají realitě.

Elektromobil vs. Diesel v Česku
Elektromobil vs. diesel v Česku

Pro české porovnání jsme počítali s vozem nižší střední třídy, která je v Česku nejprodávanější, a ohledně emisí z výrobu baterií s průměrem EU, protože čínských aut v Česku moc nejezdí. Zatímco elektromobil má celkové emise za celý životní cyklus 123 g/km, tak u naftového auta to je 233 g/km, u benzínového dokonce 253 g/km. Podle této studie se tedy v Česku z pohledu emisí CO2 elektromobil vyplatí po ujetí 27 331 km ve srovnání s benzínem, ve srovnání s naftou po 36 258 km. I v nejhorším případě, což je auto vyšší střední třídy (které má jako elektromobil velkou baterii a tedy vyšší emise na počátku) vyrobené v Číně a provozované v Polsku, to vychází tak, že se proti dieselu vyplatí po ujetí 116 907 km, což je cca třetina průměrného životního cyklu této kategorie.

Elektromobil vs. auto na benzín v Česku
Elektromobil vs. auto na benzín v Česku

Tato studie navíc řeší pouze emise CO2, nikoliv například pevné částice nebo NOx, které jsou největším problémem u naftových motorů. K tomu se na prašnosti ve městech velkou měrou podílí i prach z brzd, kterého je u elektromobilů také výrazně méně díky tomu, že při defenzivní jízdě většinu ubrzdí rekuperací. Nesmíme zapomenout ani na nepřímé emise CO2, které vznikají například při rafinaci ropy a fakt, že u spalovacích motorů musí docházet k pravidelným výměnám oleje, který není možné recyklovat. Abychom byli fér, musíme zmínit následnou recyklaci baterie elektromobilu, nicméně zatím je to tak, že baterie, které již nedostačují pro pohon elektromobilu, se často využívají například jako záložní zdroje v budovách, takže mají druhý život.

Diskuze ke článku
DoDo
Chybí nejdůležitější informace - kdo je zadavatel této studie z mnoha dalších, protože to by vysvětlilo proč se výsledky i metodika tolik liší od ostatních, proč se nezapočítává životní cyklus ropáků (cca 20let) stejně jako u EV (o polovinu kratší), stejně jako se nepočítá odlišnost využívání (průměrný nájezd v ČR 6500km/rok u ropáků, dvojnásobný u EV čili provozní se musí pronasobit) atd atd. Srovnává se nesrovnatelné, jako srovnávat kolo a e-kolo nebo koloběžku.. Podobnost tu je, ale provoz, náklady, nalítané km nebo třeba komfort bude prostě pořád neporovnatelné. A je jedno kdo si co z toho chválí, metodika není z logiky věci objektivní a parametry je nemožné nastavit spravedlivě (což se tu ukázalo, stejně jako si naprosto opačnou také tendenční studii vyrobí lehce na tvrdých datech třeba Shell)
Martin
Ještě je třeba zmínit jeden důležitý fakt, že i elektrárny musí plnit stále se zpřísňující emisní normy a jejich dodržování se vymáhá mnohem lépe než u milionů aut s vykuchaným filtrem pevných částic, zaslepeným egr ventilem, vytlučeným katalizátorem nebo nefunkční lamdasondou.
Tedy, když si dnes koupím elektromobil, tak bude za deset let produkovat podstatně méně škodlivin než dnes, zatímco spalovák bude v rukou druhého nebo třetího majitele hulit o poznání více než dnes nový. Nemluvě o tom, že hulí ve městě maminkám pod kočárek, zatímco můj elektromobil někde za městem z vysokého komína, který je tak vysoký proto aby se kouř z něj dobře rozptyloval...
Bagr
Nějaká pochybná "studie" a web zaměřený na elektromobily. Nestrannost lze vyloučit. Proč se prostě nevyrovnáte s faktem, že elektromobily (prozatím) nejsou dokonalé, a že je co vylepšovat (ekologie, dojezd, počet nabíjecích stanic, délka trvání nabíjení, vysoká šance na požár při nárazu, který zasáhne baterie, hašení požáru, nespolehlivost, nízká životnost baterií, nedostatek elektřiny na uživení vysokého počtu elektromobilů...)? Nebylo by lepší hledat a poukazovat na nevýhody, které elektromobily oproti normálním autům mají, aby výrobci věděli, co je potřeba zdokonalit?
J.k.
Pořád srovnávají s naftou, protože tam je jasné že je rozdíl. Ale co Ekologická auta na CNG ?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze