Další požár Tesly vyvolává řadu otázek. Může za něj nesprávné nabíjení?

1
Další požár Tesly vyvolává řadu otázek. Může za něj nesprávné nabíjení?
Fotografie: Tesla Motors
  • Oheň kompletně zničil Teslu Model Y a část garáže
  • Zatím se neví přesná příčina vzniku požáru
  • Vše se stalo při nabíjení z klasické domácí zásuvky

V poslední době se opět začaly po světě objevovat případy, kdy vozy značky Tesla skončily v plamenech. Důvodů k tomu bylo hned několik, ale ten poslední vyvolává řadu otázek, na které zatím nikdo nezná odpověď. Podle insideevs.com a dostupných zpráv vznikl požár na Tesle Model Y vlivem zkratu při nabíjení. Vše se stalo minulý měsíc ve městě Maple Glen v Pennsylvanii a majitel vůz před požárem zapojil do domácího nabíjení ve své garáži. Následně po chvíli vypukl požár v zadní části vozidla, který se pak následně rozšířil i na část garáže.

Aktuálně je celá věc v šetření a příčina nebyla oficiálně oznámena. Již v roce 2019 ale americký národní úřad pro bezpečnost silničního provozu odmítl petici, požadující hloubkové formální prošetření softwaru pro správu baterií vozů Tesla. A zatímco požáry vozů Tesla jsou v USA méně časté, například v Číně se tak děje častěji. Nyní je otázkou, jak si Tesla s novým případem v USA poradí a zda se vůbec někdy dočkáme vysvětlení, proč i při nabíjení „domácím proudem“ může elektromobil Tesla skončit v plamenech. Ve hře je i technická závada na elektroinstalaci garáže, ovšem to by nejspíše požár začal u zdi, nikoliv na zádi vozu samotného.

Technické parametry Tesla Model Y Long Range Dual Motor

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 750 × 1 921 × 1 624 mm, 2 003 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon324 kW, 441 koní, točivý moment: 493 Nm
Baterie78,1 kWh (75 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,9 kWh / 100 km, dojezd: 542 km
Cena od1 284 900 Kč
Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Jak nesprávné nabíjení? On tam ten kabel jde dát jinak? Nebo má řidič šanci nějak ovlivnit jak si auto pouští nebo nepouští po drátech elektrony?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze