Další policisté dostali elektromobil, tentokrát to je městská policie

Další policisté dostali elektromobil, tentokrát to je městská policie
Fotografie: kia-express.cz
  • Městská policie v Táboře bude používat vůz Kia e-Niro
  • Jeho dojezd v městském cyklu WLTP je 615 km na jedno nabití
  • Vůz pro městskou policii musel projít poměrně rozsáhlou přestavbou

Nedávno jsme psali o tom, že Policie ČR dostala elektromobily, ale i města se snaží využívat elektrické vozy. Elektromobil totiž dostala i městská policie v Táboře. Ostatně právě do města je nejlepší volbou, takže kdo jiný by jím měl více jezdit než městští strážníci. Právě ve městě nabídne nejefektivnější provoz, nejlepší dynamiku a zároveň se zde nenajede tolik kilometrů.

Kia Niro EV (2019)

Městská police v Táboře nyní dostala vůz Kia e-Niro s baterií o kapacitě 64 kWh a dojezdu 455 km dle cyklu WLTP, takže jej ani nebudou muset nabíjet každý den. V městském cyklu dle WLTP ujede dokonce 615 km, takže v menším městě by mohlo stačit nabíjení třeba jen dvakrát týdně. „V Táboře podporujeme rozvoj elektromobility dlouhodobě a sami přitom chceme jít příkladem. V horizontu pěti let proto počítáme s obnovou celého vozového parku města na čistě nebo alespoň částečně elektrifikovaný. Pro účely nabíjení městských elektromobilů jsme na Žižkově náměstí instalovali vlastní Wallbox a díky tomu nic nebrání dalšímu rozvoji elektromobility ve městě,“ říká Václav Klecanda s tím, že Tábor už využívá jeden elektromobil s dojezdem kolem 200 kilometrů.

Přestože elektromobil Kia e-Niro má vice než dostatečné parametry pro tuto službu, protože kromě zmíněného dojezdu nabídne například výkon 150 kW a zrychlení z 0 na 100 km/h za 7,8 sekundy, neobešlo se to bez úprav. Přestavba e-Nira na plnohodnotný policejní vůz si vyžádala montáž majáků, vysílačky, GPS, hasicího přístroje, střešních nosičů, zesílených potahů sedadel v oblasti beder, ochranné mříže oddělující zavazadlový prostor od posádky i reflexního polepu městské policie.

Celou přestavbu zajistila společnost AUTO FUTURE, s.r.o., která má s přestavbami konvenčních vozidel pro integrované záchranné složky již zkušenosti, nicméně přestavba vozidla z kategorie elektromobilů to byla premiérová. Celková cena jednotlivých dílů a jejich montáže se vyšplhala až na 150 tisíc korun. „Jsme hrdí na to, že jsme zase o další krůček pomohli elektrifikovat jižní Čechy. Elektromobily se kromě ekologického provozu pyšní i okamžitým zrychlením, což členové policejního sboru městské policie v ostré akci jistě ocení,“ říká Kateřina Kalinová, marketingová ředitelka AUTO FUTURE s.r.o.“

Kia e-Niro (autosalon Paříž 2018)

Technické parametry Kia e-Niro 64 kWh

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 375 × 1 805 × 1 560 mm, 1 812 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon150 kW, 204 koní, točivý moment: 395 Nm / 3 600 ot/min
Baterie67,1 kWh (64 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 75 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 455 km
Cena od1 199 980 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze