Další komplikovaný požár Tesly. Opět je tu celá řada otázek

3
Další komplikovaný požár Tesly. Opět je tu celá řada otázek
Fotografie: Tesla Motors
  • Příčina požáru je opět neznámá
  • Majiteli se během úniku z vozu zablokovaly dveře

S častou dávkou pravidelnosti se na svět dostávají případy, kdy je požárem postižen vůz kalifornské značky Tesla. Dnes tomu není jinak a jak informuje electrek.co, aktuální obětí zatím neznámé příčiny požáru se stala Tesla Model Y, která byla stará přibližně 8 měsíců. A co se vlastně stalo? Minulý pátek v kanadském městě North Vancouver se během jízdy v Tesle objevila jejímu majiteli varovná hláška, přičemž ten zůstal po chvíli bezmocně stát na kraji jedné z ulic. Krátce po zastavení a opakovaných pokusech nastartovat se kabina vozu začala plnit kouřem a v ten okamžik nastal další problém. Řidič Jamil Jutha totiž tvrdí, že nešly otevřít dveře. Z toho důvodu byl nucen vykopnout okno řidiče a skrze něj se dostat na svobodu.

Taková příhoda je však krajně zarážející, a to navzdory tomu, že dveře vozu jsou jinak ovládány elektronicky. V případě výpadku energie totiž posádka může využít klasické ruční otevírání. Je proto otázkou, zda na to řidič v návalu adrenalinu pouze zapomněl, anebo o tom vůbec nevěděl. Každopádně nikomu se nic nestalo, avšak Tesla Model Y je zřejmě na odpis. Nepomohl ani rychlý příjezd hasičských jednotek. A důvod požáru? To se zatím neví a vše je předmětem zkoumání. Jednalo se o vůz vyrobený v roce 2021, což moc nepřidává na klidu těm, kteří mají stejný modelový ročník doma.

Technické parametry Tesla Model Y Standard Range

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 750 × 2 129 × 1 624 mm, 2 007 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon220 kW, 299 koní, točivý moment: 420 Nm
Baterie60 kWh (57,5 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 170 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 15,7 kWh / 100 km, dojezd: 455 km
Cena od1 094 900 Kč
Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Koukám, že majitel i hasiči jsou si řádně vědomi faktu, že je třeba odpojit trakční baterku než do toho začnou lít vodu...:-)
Ivan Hoe
Ivan Hoe
a není při automaticky zamčených dveřích po rozjezdu mechanická část "obejita"? Něco jako dětská pojistka kdy klika neovládá zámek aby nešlo za jízdy otevřít? Tesla takovou pojistku má pokud vím, a jestli došlo k nějakému zkratu systému nebo chybě softwaru, tak by mohl být zakopaný pes tady...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze