Co se stane, když na skleněnou střechu Tesly spadne těžký strom?

4
Co se stane, když na skleněnou střechu Tesly spadne těžký strom?
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Model 3 zachránil posádce život
  • Na vůz spadl během jízdy těžký strom
  • Vše zachytil za nimi jedoucí vůz

Když se píše o zkouškách bezpečnosti nově vyrobených vozidel, spousta lidí jim nevěří a říká se, že laboratorní podmínky jsou odlišné od reálných. V případě Tesly Model 3 se ale objevil případ, který jasně dokumentuje, jak bezpečný tento elektromobil je. Při nehodě, o které informuje evannex.com, byla v hlavní roli posádka Tesly, která jela na svou svatbu. Vše dokumentuje přiložené video, v němž je jasně vidět, co se vlastně stalo. Zrovna ve chvíli, kdy Tesla jela okolo vzrostlého stromu, se jeho kmen rozlomil a celý strom spadl na skleněnou panoramatickou střechu vozu.

Na první pohled děsivá nehoda ale dopadla nečekaně. Střecha totiž celý náraz stromu pohltila a prakticky celou energii přenesla do karoserie vozu. Díky tomu se posádce nic nestalo, pokud tedy nepočítáme velký šok. Natočené video pak pochází z vozu, který jel za Teslou. Jak se ukázalo, hromady informací o neustále lepší bezpečnosti vozů Tesla nejsou jen pouhým plácnutím do prázdna. Kdyby totiž střecha Modelu 3 povolila, posádka by zcela jistě přišla o život. Jak se navíc ukazuje, za poslední rok se po celém světě stalo hned několik dalších nehod, ve kterých také figurovala Tesla Model 3. Některé byly šokující a jen díky vysoké tuhosti skeletu karoserie vozu neskončily úmrtím.

Technické parametry Tesla Model 3 Standard Range Plus

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 694 × 1 933 × 1 442 mm, 1 745 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon208 kW, 283 koní, točivý moment: 510 Nm
Baterie60 kWh (57,5 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 170 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 430 km
Cena od1 028 990 Kč
Diskuze ke článku
Josef L
Josef L
Je to jasné, Tesla je rozhodně nejdokonalejší a nejlepší auto na světě, tedy ještě kromě Citroen Berlingo, to odolalo pádu stromu na Znojemsku taky. :)
Dini Dini
Dini Dini
... a kdyby tam ta střecha nebyla vůbec, byli by mrtví...viděl jsem auto, na který spadl betonovej sloup a taky mě přkvapilo, jak málo se mu stalo.

Abych to uvedl na pravou míru, podle IIHS má Model 3 pevnost střechy 3400lb, ostatní auta co jsem se díval spíš tak 4500lb.
Ivan Hoe
Ivan Hoe
Naposledy upraveno: 16. 1. 2022 15:38
Takže střecha velmi překvapivě zafungovala jako..... střecha? 😲

😁 střecha roznesla kulové, já vidím naprosto propadlé sklo a stopy promáčknutí ukazující že se strom položil na na dveře a sloupek. Ale kolik to nešlo váhy nevíme stejně jako jestli by to nedopadlo stejně s Wartburgem, tak to tvrzení o zázračné Tesle je opět jen hodně přestřelené PR od nekriticky neobjektivního fandy... Toť celé. Styl Blesku se tu rozmáhá jak Covid 😔

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze