Co nám letos nadělil Ježíšek, teda Elon? Aneb Vánoční update od Tesly.

Co nám letos nadělil Ježíšek, teda Elon? Aneb Vánoční update od Tesly.
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Infotainment se dočkal kompletních grafických změn
  • Přibyly užitečné i méně užitečné funkce
  • V hlavní roli je Light show

Vánoce jsou zcela určitě jedním z nejkrásnějších období v roce a za den D je zpravidla považován Štědrý den. Protože, kdo z nás nemá rád dárky, že? Někdo se těší z nových ponožek, jiný zase z letu balónem a třeba takoví uživatelé Tesel tentokrát dostali (stejně jako před rokem) vánoční update elektromobilu. A co nového nový firmware verze 2021.44.25 přinesl?

Jak si můžete z přiložených obrázků všimnout, celé uživatelské rozhraní prošlo poměrně významnými grafickými změnami a kompletně se přeskládalo. Celá nabídka menu je nyní pojata více do „hranata“ a jak to bývá u Tesly zvykem, posunula se opět hranice minimalismu o kousek dál. Pravděpodobně ne každý bude kvitovat absenci některých rychlých voleb na spodní liště, například v podobě vyhřívání sedadel, které je nyní nutné zapnout až po rozkliknutí submenu k ovládání klimatizace. Na druhou stranu, právě u vyhřívání sedadel nově přibyla možnost automatické regulace intenzity, takže další „tlačítko“ pozbylo takové důležitosti, jako tomu bylo doposud.

Spodní lišta je nyní řešena formou rychlých voleb, kdy si uživatelé mohou v levé části přiřadit/seřadit nejčastěji používané funkce a v pravé části Tesla zobrazuje poslední použité funkce. Změnou prošla i horní lišta, odkud se většina ikon (například Dashcam, Sentry mode, Wi-Fi, Bluetooth či volba profilu řidiče) přesunula do hlavního menu. Do hlavního menu se přesunuly i tripmetery s najetými kilometry či spotřebou a stavu tlaků pneumatik, původně z levé spodní části hlavní obrazovky.

Nové funkce po vánočním updatu

Kromě grafických změn Tesla přidala i několik nových funkcí. Mezi ty nejzajímavější můžeme zařadit například zobrazení obrazu z bočních kamer při spuštění blinkru podobně, jako je tomu třeba u Ioniqu 5. S kamerami souvisí i novinka, kdy mohou uživatelé sledovat okolí vozu i skrz mobilní aplikaci, kde stačí vybrat pohled, resp. danou kameru a živý obraz se streamuje do mobilního telefonu. Přes smartphone je rovněž možné využít funkce tzv. megaphonu, při které Tesla zkresleným hlasem (zhruba na úrovni robotů z filmu Transformers) reprodukuje audio skrz svůj externí reproduktor (pokud je jím daný model vybaven). Po vyčerpání denního datového limitu si mohou uživatelé Tesel užít i tři nové hry, kterými jsou Sonic the Hedgehog, The Battle of Polytopia v Multiplayer modu a Sudoku. Přibyla i možnost nastavení subwooferu k již nadstandardnímu ekvalizéru či možnost vytemperovat kabinu i v hlubším stavu vybití (dříve omezeno na minimálně 20 % zbývající kapacity baterie).

Jakousi perličkou nového firmwaru je tzv. Light show, kdy vám Tesla do hudby zabliká jednotlivými světlomety včetně jednotlivých modulů, dokonce vykreslí na stěnu nápisy TESLA a do rytmu i stahuje okénka, sklápí zrcátka či otevírá/zavírá kufr. A aby toho nebylo málo, Tesla poskytla uživatelům software, přes který je možné si naprogramovat vlastní show s jakoukoliv vlastní hudbou. Jak se dalo čekat, na internetu už koluje nespočet zajímavých výtvorů, často i „orchestrálně“ v několika Teslách najednou.

Technické parametry Tesla Model Y Long Range Dual Motor

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 750 × 1 921 × 1 624 mm, 2 003 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon324 kW, 441 koní, točivý moment: 493 Nm
Baterie78,1 kWh (75 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 250 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 16,9 kWh / 100 km, dojezd: 542 km
Cena od1 234 900 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze