Co dalšího mohou automobilky závidět Tesle Motors?

Co dalšího mohou automobilky závidět Tesle Motors?
Fotografie: Tesla
  • Tesla má velké množství dat, které využívá na zlepšení svého Autopilota
  • Data si bere i z automobilů, kde není Autopilot používán

Tesla Motors budí v médích velký rozruch, ať už jde o pozitivní či negativní zprávy. Nikdo ji však nemůže upřít to, že na poli elektromobilů je zdaleka nejdále a i po technologické stránce je hodně vysoko.

Tesla pravidelně sbírá informace ze svých vozů za účelem vylepšení Autopilota. Ostatním automobilkám se o takovém množství dat může jen zdát. Podle Bloombergu má Tesla data z více jak 1,3 miliardy uskutečněných jízd s aktivovaným Autopilotem.

Autopilot

Množství dat a algoritmů, které mohou inženýři vyhodnocovat a programovat Autopilota tak, aby byl bezpečnější a s ohledem do budoucnosti zvládal jízdu zcela samostatně – to dává Tesle obrovský náskok před konkurencí.

Tesla to vše rozhodně nemá zadarmo. Však od nedávné nehody, kdy zemřel řidič Tesly Model S, přitahuje pozornost NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration). Zatím vše Tesla zvládá, a to i přes negativní mediální vlny. Ovšem i to je daň za poměrně rychlou a místy i agresivní cestu směrem k autonomnímu řízení.

Zajímavé je, že dle Bloombergu sbírá Tesla data i z aut, kde Autopilot není zapnutý. Zjišťuje si tak chování řidičů, které pak může porovnávat se softwarem Autopilota. Má se jednat o polohu automobilu, která je přenášena anonymně do map, ze kterých může Tesla Motors čerpat váš styl jízdy.

Konkurence má většinou své autonomní testovací vozidla, která sice najezdí spoustu kilometrů, ale množství reálných dat od majitelů Tesel se to rozhodně nemůže vyrovnat.

Zdroj: greencarreports.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze