Chyba není ve vaší navigaci. Šéf Waze přiznává, že mají problémy s algoritmy

6
Chyba není ve vaší navigaci. Šéf Waze přiznává, že mají problémy s algoritmy
Fotografie: Sean D., unsplash.com
  • Za situaci údajně může COVID-19
  • Ten narušil zažité zvyky, historie dat je tak nekonzistentní
  • Nejvíce je postižen Izrael, ale problémy hlásí všude ve světě

Diskusní fóra na internetu se plní stížnostmi na navigaci Waze. Dynamické navigování podle aktuální dopravní situace je stále poměrně nový koncept, kde i sebemenší změna může mít nepředstavitelné následky. Vzpomeňme třeba na situaci, kdy lidé jezdili hromadnou dopravou, aby sbírali bonusové body – na zastávkách pak vytvářeli imaginární zácpy. V poslední době se však situace zhoršila a pomocník, který má šetřit čas, dělá pravý opak. Vtipně na to reaguje mimo jiné i jedna z posledních epizod seriálu Simpsonovi (33×04, The Wayz We Were), ve které kvůli chybě v navigaci vznikne dopravní zácpa v jinak klidné obytné čtvrti.

Že situace není úplně v pořádku přiznal pro phonearena.com i CEO Waze Guy Berkowitz. A důvod? Zní jako univerzální výmluva na všechny problémy dneška – COVID-19.

Podle Berkowitze je dlouhá historie jedním z pilířů algoritmu. Dostatek dat z minulosti dokázal poměrně přesně předpovídat, kde jsou problematická místa a kdy se na nich tvoří zácpy. Toto všechno však virus, respektive přijatá opatření, zrušil. V lockdownech zmizely klasické zácpy tvořené dojíždějícími pracujícími a školáky, naopak vznikaly nárazově na nepředvídatelných místech a časech jako v okolí nemocnic, obchodů atd. Nejhorší výsledky má mít Waze v domovském Izraeli, který proslul obzvláště tuhými uzávěrami, ale vyskytuje se prakticky po celém světě. A co u vás? Funguje Waze stále stejně spolehlivě jako před pandemií, nebo jste si u něj všimli „změny chování“?

Diskuze ke článku
Jiří Ostarek
Jiří Ostarek
Po tom, co mě už před několika roky protáhl waze městem (už nevím které to bylo) přes postranní uličky a nádvoří nějaké firmy, popřípadě mě to zavedlo opakovaně na dálnici i když jsem měl dálnice vypnuté, používám v ČR navigaci mapy.cz. Už třeba i kvůli volbě průjezdných bodů, kdy toto u waze není zrovna dobře vymyšleno.
Dini Dini
Dini Dini
Taky mě svedl z prázdné dálnice, protáhnul zácpou a na další nájezdu vrátil na dálnici :-)
Josef L
Josef L
Za mě má skvělou online navigaci BEV Hyundai/Kia, na nic jiného nejezdím, Waze se tomu navádění ani neblíží.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze