Chcete vstoupit do motorsportu? Zkuste český pohár v Regularity Rally

Nejen pro elektromobily a alternativní pohony
Chcete vstoupit do motorsportu? Zkuste český pohár v Regularity Rally
Fotografie: Petr Skřivánek / ČEZ Czech New Energies Rallye
  • Autoklub České republiky představil nově vzniklý šampionát rally pravidelnosti
  • Mohou se jej zúčastnit všechny sériové automobily s alternativním pohonem
  • Významnou podporu poskytuje technologický partner, společnost Phoenix Contact, která zajistí dobíjecí infrastrukturu během závodů
  • Seriál je zároveň vstupní bránou do motorsportu, své kategorie mají také vozy bez alternativního pohonu a historici

V premiérové sezóně bude seriál obsahovat 5 podniků, z nichž první se již konal 19. až 21. května v Českém Krumlově. Úvodní podnik byl zároveň i součástí světového poháru FIA ecoRally Cup. Soutěžící se potkají ještě ve Fulneku, Hustopečích, Šternberku a sezóna se uzavře v Janovicích nad Úhlavou. Každý podnik bude mít maximálně 3 etapy, délka testů soutěže je 100 km. Na každému testu čekají na posádky desítky měřicích bodů, ve kterých se bude hodnotit jejich odchylka od ideálního času s přesností na desetinu sekundy.

Zajímavostí je soutěž značek vozidel. Pro hodnocení v absolutní klasifikaci získají v každé rally body dvě nejvýše umístěné posádky s vozidly dané značky. Vítězem se pak stane značka s nejvyšším počtem získaných bodů. Nutné je zmínit také pohár Phoenix Contact ve spotřebě v ecoRally, který vyhodnotí soutěžící s nejnižší spotřebou.

Soutěže nejsou jen pro elektromobily a vozy s alternativním pohonem

Na své si přijdou také milovníci historických vozidel. Pro ně je vypsaná Česká trophy v rally pravidelnosti historických automobilů, které se mohou zúčastnit jezdci a spolujezdci s platnou mezinárodní licencí nebo jakoukoliv licencí vydanou AS Autoklubu ČR, a to včetně denních licencí. Do seriálu lze přihlásit všechny historické automobily roku výroby 1931 až 1996 včetně. Vozidla musí mít povolení k provozu na veřejných komunikacích, a to jak s běžnou registrační značkou, tak se sportovní testací „R“ nebo veteránskou „V“.

Vedle vozidel na alternativní pohon a historiky je v rámci seriálu vypsaná i Česká trophy v rally pravidelnosti pro libovolné automobily. Startovat mohou vozy od roku výroby 1997. Nutnou podmínkou je samozřejmě povolení k provozu na veřejných komunikacích. Pravidla licencí jsou stejná jako u historických vozidel.

Začít můžete běžným autem a později přejít na elektromobil

Jsem velice rád, že se pod hlavičkou Autoklubu České republiky podařilo zrealizovat seriál, který umožňuje vstoupit do motorsportu takto jednoduchou formou. Vyzkoušet si Českou trofej v rally pravidelnosti může prakticky kdokoliv a pokud se mu forma závodů zalíbí, může postoupit mezi vozy s alternativními pohony, které umožňují účast i v oficiální mezinárodní sérii FIA,“ hodnotí kladně nový seriál Tomáš Kunc, generální sekretář automobilového sportu Autoklubu ČR.

Zatímco Česká trophy v ecoRally odstartovala již v Krumlově a seriál je již odstartovaný, do šampionátu pro běžná vozidla i historická auta můžete nastoupit úplně od začátku, protože začíná až 12. až 13. srpna soutěží 1. Valašská Regularity Rally ve Fulneku.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze