ČEZ už má nabíjecí stanici i před jadernou elektrárnou Dukovany

ČEZ už má nabíjecí stanici i před jadernou elektrárnou Dukovany
  • K dispozici jsou nabíjecí standardy CCS Combo, Mennekes i CHAdeMO
  • V Kraji Vysočina má ČEZ celkem šest rychlonabíjecích stanic

První veřejná rychlodobíjecí stanice pro elektromobily v České republice, která je napájena výhradně z produkce bezemisního jaderného zdroje, funguje ode dneška na parkovišti před jadernou elektrárnou Dukovany. Právě zapojením v rámci vlastní spotřeby elektřiny v elektrárně lze stoprocentně garantovat, že dobitý elektromobil se ani zprostředkovaně nepodílí na emisích skleníkových plynů a nezatěžuje tak planetu. Celkově nyní u dukovanské elektrárny fungují 3 veřejné dobíjecí stanice ČEZ. V celém Kraji Vysočina Skupina ČEZ momentálně provozuje 6 veřejných dobíjecích stanic, v sousedním Jihomoravském kraji pak 15 stanic. Podrobnosti o nové nabíjecí stanici najdete v naší mapě nabíjecích stanic.

Nabíjecí stanice ČEZ v Dukovanech

Stojan ABB je vybaven DC konektory s nabíjecími standardy CHAdeMO a CCS disponujícími výkonem až 50 kW. Součástí nabídky dobíjecí stanice je také AC nabíjení se standardním konektorem Mennekes, který umožňuje nabíjení s výkonem až do 22 kW. Vedle rychlodobíjecí stanice je řidičům e-aut v Dukovanech k dispozici také stanice normálního dobíjení s dvojicí konektorů Mennekes, která doplní baterie e-auta za 1 až 3 hodiny. Historicky první dobíjecí stanicí v Dukovanech byla stanice normálního dobíjení, která před budovou Infocentra funguje od roku 2013.

Elektromobily se rychle stávají regulérní součástí provozu jak v českých městech, tak i na silnicích mezi nimi. Úkolem nás jako energetické společnosti je podporovat tento trend především včasnou výstavbou spolehlivé rychlodobíjecí infrastruktury. Jsme rádi, že řidičům elektrických aut můžeme u nás v Dukovanech nabídnout možnost rychlého dobití, navíc přímo z bezemisního jaderného zdroje. Kvalitní zázemí po dobu dobíjení pak zákazníci najdou v Infocentru naší elektrárny,“ uvedl Miloš Štěpanovský, ředitel JE Dukovany.

Celkově ČEZ provozuje v ČR téměř 190 veřejných dobíjecích stanic, z toho zhruba 130 rychlodobíjecích. Výstavba sítě dobíjecích stanic ČEZ je z části financovaná z dvojice grantů evropského programu CEF, pro oblast Doprava, v jehož výzvách ČEZ v minulosti uspěl.

Nabíjíme elektromobil: rychlonabíjecí stanice ČEZ

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze