ČEZ slavnostně otevřel 500. nabíjecí stanici ve své síti

5
ČEZ slavnostně otevřel 500. nabíjecí stanici ve své síti
Fotografie: Ladislav Čermák, fDrive.cz
  • ČEZ otevřel nový hub s ultrarychlým stojanem v dojezdové vzdálenosti od dálnice D8
  • Chce se nově orientovat na ultrarychlé nabíjecí stojany o výkonech 150 až 300 kW
  • Letos jich zprovozní čtyřicet, dnes vstoupil do veřejné služby první z nich

ČEZ sice závod o otevření 500. veřejné nabíjecí stanice těsně prohrál s PRE, avšak v poslední době výrazně zrychlil tempo budování nových stojanů a zatímco prvních sto stavěl plných šest let, zatím poslední stovka vznikala sedm měsíců. Slavnostní číslo 500 odbržel stojan Siemens Sicharge 2× 150 kW CCS, umístěný v novém hubu na parkovišti OC Letňany. Ten díky své výhodné poloze na dohled mimoúrovňové křižovatky vysočanské a prosecké radiály, která je zároveň výpadovkou dálnice D8, obslouží jako návštěvníky obchodního centra, tak elektromobilisty vyrážející z Prahy na sever po komunikacích D8 či I/9. K dispozici jim je, kromě zmíněné UFC nabíječky, také celkem osm rychlých stojanů ABB Terra 50 kW CCS/CHAdeMO a devět přípojek AC 22 kW.

Výstavba probíhá za podpory ministerstva dopravy, které zvýší v příštích letech investice do rychlé nabíjecí infrastruktury u dálnic a ve městech až do výše 6 miliard korun. Cílem je poskytnout elektromobilitě kapacitní nabíjecí zázemí maximálně každých 60 kilometrů.

Na dolním parkovišti OC Letňany nyní nabijí i cestovatelé do Drážďan, od výpadovky na D8 je dělí jen dvě křižovatky
Diskuze ke článku
Michal Vaner
Michal Vaner
Už chvíli jsem kolem toho rozestavěného Hubu jezdil a stále mi nejde do hlavy jedna věc. Jeho umístění. Není totiž u toho nákupního centra, ale u Breno Koberce ‒ to asi aby si nabíjející řidič měl čím krátit čas. Do toho OC je to nejen docela z ruky, ale i přes silnici, která se bude docela obtížně přecházet.

Probít se přes tamní změť křižovatek rozhodně není pro někoho, kdo jen projíždí po dálnici okolo.

Kdo tam zastaví nabít?
Roman P
Roman P
No za těch 18Kč/kWh se tam o ty dva káble všichni určitě poperou... Jinak souhlas, taková hromada 50kW nabíječek smysl na rychlém HUBu nedává, problem ale je, že na to dostali dotaci a ještě jich asi mají spoustu někde na skladě. Jak tomu časem vyprší smlouva, tak je třeba vymění za výkonnější. Je to samozřejmě i o možnostech el. přípojky v dané lokalitě.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze