ČEZ řadí vyšší rychlost a spustil několik nových ultrarychlých stanic. Víme kde!

6
ČEZ řadí vyšší rychlost a spustil několik nových ultrarychlých stanic. Víme kde!
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • ČEZ zprovoznil 10 nových ultrarychlých nabíjecích stojanů s výkony 150–300 kW
  • Zahajuje tím nahrazování vybraných 50kW DC nabíječek výkonnějšími UFC
  • Součástí sítě už je celkem 14 hubů s možností nabíjet současně 6 aut a více

Nabíjecí síť ČEZ se loni rozrostla o více než 100 nových stojanů a tempo růstu zůstává podobné i letos. Proto již v tuto chvíli nabízí celkem 465 stanic, které mohou současně napájet až 930 elektromobilů. Více než čtyři pětiny sítě tvoří DC nabíječky s výkonem 50 kW postavené i díky evropskému grantu Connecting Europe Facility (CEF) a Operačnímu programu doprava. Jenže vzhledem k rychle rostoucímu počtu elektromobilů schopných nabíjet násobně vyššími rychlostmi už začíná být nabíjecí výkon 50 kW nevhodný pro nasazení u dálničních tahů. A podíl UFC nabíječek v síti ČEZ byl až dosud zanedbatelný. Jenže to se právě nyní začíná rychle měnit. Tři čtvrtiny zákazníků totiž na dálkových cestách preferují rychlost nabíjení na úkor ceny.

ČEZ tak začal ve velkém budovat ultrarychlé nabíjecí stanice. A v první várce jich uvedl do provozu hned deset. Kromě již známých lokalit Pumpa Průhonice na šestém kilometru D1 či před sídlem ČEZu v Duhové ulici v bezprostřední blízkosti pražské Severojižní magistrály nově nabídnou rychlé watty i další čtyři lokality umístěné buď přímo u dálnic, nebo v jejich blízkosti s pohodlným příjezdem. Startovní rychlostí je 150 kW, nechybějí ale ani stojany s výkony 175, 180, 225 a dokonce i 300 kW. Podrobnější rozpis najdete v přiložené tabulce a pomocí odkazu se dostanete do detailu dané stanice přímo v naší unikátní mapě nabíjecích stanic.

Seznam vysokorychlostních nabíječek ČEZ

Lokalita Počet stojanů Poloha Výkon
Pumpa Průhonice 4 D1, 6. km 180 kW
McDonald´s Loket 2 D1, 66. km 150 kW, 300 kW
Duhová Praha 1 Severojižní magistrála 175 kW
Benzina Šlovice 1 D5, 83. km, směr Rozvadov 225 kW
Olympia Plzeň 1 D5, 76. km 300 kW
McDonald´s Unčovice 1 D35, 253. km 225 kW

Dobíjecí síť ČEZ loni dodala více než 3 500 MWh elektrické energie, letos se očekává prolomení čtyř tisíc. Celkový instalovaný výkon dosáhne koncem roku 2022 hodnoty 33 MWh, což odpovídá výkonu středně velké vodní elektrárny napájející 80tisícové město. Toto číslo se však podle odhadů ČEZu do roku 2030 více než zčtyřnásobí.

Diskuze ke článku
Marek M.
Marek M.
Hm... opravdu 3500 GWh odebrané energie ročně? To je 3 500 000 000 kWh, ne? Když to podělím počtem stanic 465 a pak ještě počtem dnů 365, tak mi vyjde kolem 20 600 kWh na jednu stanici a den :-) Určitě je to správně?

Pokud by to bylo 3 500 MWh, což si myslím, že je reálné, tak to máme průměrný denní odběr cca. 21 kWh na stanici. Co si pamatuji z minulých čísel, tak to bylo víc. Znamená to, že nabíjecích stanic je čím dál víc, ale jejich vytížení klesá. Odběr 21 kWh na jednu stanici (2 nabíjecí body) není ani jedno auto za den.

Nebo mám někde chybu já?
Roman P
Roman P
To jsme hrozně rádi, ale za ty ceny si to může strčit někam... Buďme rádi za PRE, Ionity a další férové hráče, kteří nabízejí přátelštější přístup.
Denys Khanzhyiev
Denys Khanzhyiev
Navic napriklad na pumpe se to neda spustit appkou. Ani appkou CEZu ani jinou, Treba EnBW hlasi ze to tam appkou spustit muze ale nejde to. EnBW totez ma zajmavejsi cenu nez CEZ. Kartu EnbW nemam ta asi to spusti, protoze karty tam funguji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze