Cesta elektromobilem po Evropě bude bez problémů. Přibude 252 rychlonabíječek

Cesta elektromobilem po Evropě bude bez problémů. Přibude 252 rychlonabíječek
Fotografie: BMW Group
  • Půjde o dobíjecí stanice s výkonem 50 až 350 kW
  • Budou spojovat šest zemí v regionu střední a východní Evropy
  • Na výstavbu byl udělen obrovský grant 475 milionů korun

Dobíjecí stanice jsou jedním ze strašáků elektromobilů. V případě, že máte možnost nabíjet doma, nemáte problém. Jakmile jste ale odkázáni na veřejné nabíjecí stanice, tak problém nastává. Vědomy jsou si toho samozřejmě i automobilky, a proto nastává čas na změnu. Během Dne digitální dopravy v Talinu podepsali hlavní aktéři grantovou dohodu s agenturou INEA (Výkonná agentura pro inovace a sítě), která umožní výstavbu dobíjecích stanic pro elektromobily v šesti zemích střední a východní Evropy: v České republice, Maďarsku, Slovinsku, Chorvatsku i Rumunsku a na Slovensku.

Jde o projekt NEXT-E, který byl v červenci 2017 vybrán Evropskou komisí pro spolufinancování. Konsorcium NEXT-E získá na realizaci projektu grant ve výši 18,84 milionu eur (475 milionů korun), což je nejvyšší částka, která kdy byla udělena projektu zaměřenému na elektromobilitu. V rámci tohoto projektu konsorcium zrealizuje výstavbu 222 rychlých dobíjecích stanic s výkonem 50 kW a 30 ultrarychlých dobíjecích stanic s výkonem 150 až 350 kW, a to podél hlavních koridorů a páteřních komunikací Transevropské dopravní sítě. Vůbec poprvé bude možné cestování na dlouhé vzdálenosti s plně elektrickým pohonem v šesti zemích podporovaných v rámci politiky soudržnosti s připojením na sousední země.

Na projektu NEXT-E spolupracují čtyři největší společnosti z odvětví výroby elektrické energie, těžby ropy a zemního plynu, které spojí síly s automobilkami a vybudují síť dobíjecích stanic pro elektromobily jako životaschopnou alternativu vozidel se spalovacími motory. Členy jsou společnosti skupiny E.ON (Západoslovenská energetika na Slovensku, E.ON Czech Republic, E.ON Hungary a E.ON Romania), skupina MOL (zastoupená svými dceřinými společnostmi ve všech 6 participujících zemích), Hrvatska elektroprivreda (v Chorvatsku), PETROL (ve Slovinsku a v Chorvatsku) a rovněž společnosti Nissan a BMW.

Nabíjecí stanice projektu NEXT-E

NEXT-E je z politického hlediska zásadním inovačním projektem, k jehož realizaci bylo zapotřebí veliké úsilí firem a podpora ze strany Evropské unie. Je zřejmé, že úzká spolupráce s navazujícími projekty povede k maximalizaci evropského dopadu a rozměru politiky páteřní dopravní sítě. Cílem naší politiky je v konečném důsledku umožnit občanům, aby mohli cestovat vozidly s alternativním pohonem po celé Evropské unii,“ řekl Herald Ruijters, ředitel DG MOVE, ředitelství B pro investice, inovace a udržitelnou dopravu Evropské komise.

Projekt NEXT-E byl mimo jiné spuštěn také proto, aby odstranil rozdíly v nabíjecích konektorech a vytvořil souvislou síť efektivní z hlediska vynaložených nákladů, která zajistí možnost jízdy na dlouhé vzdálenosti a přes hranice. Tento projekt také rozšíří stávající zkušenost do zemí, v nichž v současné době neexistují významné aktivity týkající se elektromobility, jako je Maďarsko a Rumunsko. Pro zajištění konektivity se západem a pro vytvoření jedné, plně propojené sítě, bude projekt koordinován s dalšími projekty ULTRA- E, EAST-E a FAST-E.

Zahájení realizace rychlých dobíjecích stanic se očekává v příštím roce a montáž ultrarychlých, až 350kW dobíjecích stanic, je plánována na rok 2019. Díky ultrarychlým nabíjecím stanicím bude infrastruktura připravena na příchod nové generace elektromobilů s dlouhým dojezdem. Úplné dokončení všech nabíječek je plánováno na konec roku 2020.

Zdroj: press.bmwgroup.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze