Česko je druhé nejhorší v Evropě z pohledu emisí CO2 u nových aut

6
Česko je druhé nejhorší v Evropě z pohledu emisí CO2 u nových aut
Fotografie: Porsche
  • Česká republika je s 118,8 g CO2 na km předposlední
  • Meziroční pokles v prodejích dle emisí CO2 je 12 %

Zvýšená poptávka po elektrifikovaných autech dokázala v Evropě podle údajů společnosti JATO Dynamics snížit celkové emise CO2 všech nově registrovaných aut o 12 %. Za tento pokles může kromě pandemie COVID-19 i přechod automobilek na alternativní paliva a státní podpora.

Vývoj emisí v Evropě

Daleko horší situace z pohledu emisí je vidět z nákupů aut v jednotlivých zemích Evropy. Zatímco v Nizozemsku, Dánsku, Portugalsku, Švédsku, Francii a Finsku začínají lidé ve velké míře kupovat elektrifikovaná auta, východ Evropy zůstává u aut na fosilní paliva. Tento trend je vidět v mapce, kde se Česká republika umístila s průměrnými 118,8 g CO2 na km na nelichotivém předposledním místě. Horší už je jen Slovensko. V tomto přehledu je krásně vidět, jak velká je státní podpora pro nákup vozidel na alternativní paliva a chuť lidí ekologizovat svůj pohyb osobním autem.

Emise všech prodaných aut v Evropě
Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Jenže to bude i něčím jiným, než je elektrickýma autama. Portugalsko rozhodně není lepší, jak Norsko...takže to bude spíš malýma autama, který kupují a u nás zase oblibou SUV a nechutí si koupit ID.3, protože to by soused nemusel poznat, že mám auto za mega
Jakub
Jakub
Tak moment, Slovensko má slušnou podporu na nákup EV ne? :o
Jiří Ostarek
Jiří Ostarek
ad "V tomto přehledu je krásně vidět, jak velká je státní podpora pro nákup vozidel na alternativní paliva a chuť lidí ekologizovat svůj pohyb osobním autem."

V tomto přehledu je vidět zejména to, jak moc ve kterém státě chudí a nízkopříjmoví přispívají na dotace pro vysokopříjmové a bohaté, kteří si pak mohou auta s nízkým CO2 pořídit. Nic jiného totiž dotace nejsou. Na stromě skutečně nerostou. A ti chudší pak sami kupují staré plečky v autobazarech mnohdy pro láci i s ekologickou daní. Výsledkem je popsaný stav.
Franta Martinek
Franta Martinek
No je to důkaz, že naše země je jednou z nejhorších po privatizaci, prodali jsme vše cizákům a tak jsme doma v cizích rukou jako levní otroci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze