Ceny ojetých elektromobilů meziročně vzrostly 5× více než ceny benzínových aut

Ceny ojetých elektromobilů meziročně vzrostly 5× více než ceny benzínových aut
Fotografie: Nissan
  • Největší zdražení na trhu s elektromobily vykazuje Nissan Leaf
  • Za vše mohou rostoucí ceny ropy a různé světové krize
  • Oproti roku 2021 elektromobily zdražily o 54 %

Aktuální problémy s mikročipy a zdražování energií, to vše stojí za tím, že ceny ojetých spalovacích vozidel vzrostly o 10,9 %. Jenže to je pořád nic proti tomu, co se děje na trhu s elektromobily. Právě u nich dochází k nevídanému nárůstu cen, jak informuje iseecars.com. Ceny ojetých elektromobilů vzrostly od července 2022 o 54 % ve srovnání s loňským rokem. Vše odstartovala pandemie koronaviru, která „rozvířila“ problémy globálního dodavatelského řetězce, což se dotklo jak mikročipů, tak i dalších dílů. Navíc to zatím vypadá, že ceny elektromobilů dále porostou. Například letos v červenci stály použité elektromobily v průměru o 54,3 % více než před rokem. Ve srovnání s tím je 10% nárůst cen u spalovacích aut úplná maličkost.

iSeeCars k průzkumu použil ceny téměř 14 milionů ojetých vozů (ve věku od jednoho do pěti let). Ty se prodaly mezi lednem a červencem letošního roku. Stačilo pak vše porovnat se stejnými měsíci v minulém roce. Donedávna se elektromobily celkem rychle odepisovaly kvůli neustálému vylepšování technologií baterií a nedostatku poptávky na sekundárním trhu. Rostoucí ceny ropy a zlepšení veřejné nabíjecí infrastruktury však začínají vést k tomu, že dochází k prudkému nárůstu poptávky po ojetých elektromobilech. Zatímco ještě před několika lety nebylo zvláštní zakoupit pár let starý elektromobil levně, dnes je realita úplně jiná.

Typickou ukázkou je donedávna přehlížený Nissan Leaf. Ten vykazuje největší zdražení na trhu ojetin. Na druhém místě je překvapivě Chevrolet Bolt, avšak statistika nezapomněla ani na vozy Tesla. Do deseti míst nejvíce zdražujících elektromobilů se vešly všechny modely značky. Největší nárůst cen vykazuje Model S, naopak nárůst ceny u Modelu Y je ze všech ojetých Tesel nejnižší.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze