Cena CNG se vrací k zemi, ale zatím ještě má kam klesat

1
Cena CNG se vrací k zemi, ale zatím ještě má kam klesat
Fotografie: SEAT
  • Cena CNG je stále oproti loňskému listopadu téměř dvojnásobná
  • V průběhu října ovšem klesla z předchozích extrémů, zatímco benzín mírně zdražil
  • Metr krychlový CNG je po několika měsících opět levnější než litr benzínu

Zatímco před rokem na přelomu října a listopadu stál CNG průměrně okolo 31 Kč/kg, letos v září to bylo již okolo 75 Kč/kg. Cena zemního plynu na burzách však vzhledem k nízké spotřebě, plným zásobníkům i rekordním dodávkám zkapalněného zemního plynu (LNG) v posledních týdnech padá, což se promítá i do cen na plnicích stanicích CNG. V současnosti stojí stlačený zemní plyn určený pro pohon automobilů v průměru asi 55,77 Kč/kg, přičemž benzín Natural 95 cca 42,50 Kč/l. „CNG setrvale zlevňuje a v posledních týdnech se navrátila jeho cenová výhoda, byť úspora je při porovnání průměrné ceny s benzínem asi 2,70 koruny. Přepočteme-li průměrnou cenu CNG z kilogramu na metr krychlový, což je co do obsahu energie ekvivalent jednoho litru benzínu, dostaneme hodnotu 39,80 Kč/m³,“ vypočítává Damir Duraković, generální ředitel nákupní aliance Axigon, která firmám poskytuje tankovací i CNG karty.

Přestože energetický ekvivalent jednoho litru benzínu je metr krychlový CNG, což znamená 1,4 kg CNG, mnoho uživatelů továrních aut na CNG, jejichž motor je na toto palivo konstruován, se shoduje, že rozdíl reálné spotřeby CNG a benzínu je vyšší a že spotřeba benzínu při stejném používání auta bývá 1,5násobek v porovnání se spotřebou CNG v kilogramech, případně ještě mírně vyšší. To tedy znamená, že majitelům dvoupalivových aut (například Škoda Octavia 1.4 G-TEC), kteří v posledních měsících jezdili raději na benzín, se už jednoznačně vyplatí návrat k CNG.

Cena CNG klesá, ale ne všude se vyplatí tankovat

Musí ale dobře vybírat, kde natankovat. Cenová maxima se stále v několika málo případech stále drží na 99,90 Kč/kg i výše. Loni touto dobou to přitom bylo 49,90 Kč/kg. Levněji než za 50 Kč/kg je nyní možné koupit kilogram CNG pouze na 16 plničkách z celkových 228. Budeme-li počítat s energetickým ekvivalentem, tak při ceně benzínu 42,5 Kč/l se jednoznačně vyplatí CNG tankovat do ceny 59,5 Kč/kg, což je již na většině plnících stanic.

Firmy i živnostníci využívají k nákupu stlačeného plynu stále častěji CNG kartu, která jim zajistí přijatelnější cenu v široké akceptační síti. „I drobný podnikatel může využívat bezhotovostní odběry na fakturu, aniž by se musel vázat k minimálním odběrům. Bonusem je výrazně nižší cena téměř u poloviny všech stanic v Česku. V největší síti plnicích stanic innogy a současně na plničkách E.ONu odebírají nyní firmy s naší CNG kartou plyn za 52,90 Kč/kg,“ říká Damir Duraković, podle kterého uvedená cena odpovídá 37,80 Kč/m³, tedy asi o 2 Kč pod průměrem trhu a asi o 4,70 Kč méně, než je průměrná cena benzínu.

tisková zpráva, ,
Diskuze ke článku
Denys Khanzhyiev
Denys Khanzhyiev
Naposledy upraveno: 1. 11. 2022 12:03
Moc ne. Kdyz cena pro domacnosti byla kolem 10Kc za kubik, tak CNG stal 26 za kilo, 18 za kubik. Ted kubik pro domacnosti stoji kolem 38 s distribuci - to znemena ze marze u CNG je na minimu, Od ledna domacnosti budou to mit zastropovane na 30 + nejaka distribuce, rekneme 33kc za kubik. CNG ale zadny strop asi mit nebude. Tak kam jeste klesat? Leda ze by ceny plynu spadly pod strop - to pochybuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze