Celoevropské prodeje aut do zásuvky za červen byly rekordní, vede Renault ZOE

Celoevropské prodeje aut do zásuvky za červen byly rekordní, vede Renault ZOE
Fotografie: renault.com
  • Nejprodávanějšími elektromobily v Evropě jsou Renault ZOE, Tesla Model 3 a Volkswagen e-Golf
  • Mezi plug-in hybridy vede dlouhodobě Mitsubishi Outlander PHEV, ale za červen se před něj dostaly Ford Kuga PHEV a Volvo XC40 PHEV

Psali jsme o vzrůstajících prodejích aut do zásuvky za červen v Česku, Německu nebo Francii. Například v Nizozemsku sice prodeje meziročně mírně poklesly, ale proti poklesu celého trhu osobních aut minimálně. Web ev-sales.blogspot.com nyní zveřejnil celoevropské prodeje za červen. Ty dosáhly rekordních čísel a některé vozy v první pětce jsou překvapením.

Přestože celkový trh osobních aut poklesl za červen meziročně o 24 %, ve srovnání s předchozím měsícem se jedná o zlepšení. Auta do zásuvky, tedy elektromobily a plug-in hybridy, ovšem zaznamenaly meziroční nárůst o 95 %, takže ve srovnání s loňským červnem se jich prodal téměř dvojnásobek. Na celkovém trhu pak měly podíl 8,2 % a samotné elektromobily pak 4,4 %. Za první polovinu roku vychází celkový podíl na trhu na 7,9 % včetně plug-in hybridů a 4,3 % pro elektromobily. Výsledky se tedy blíží ke dvoucifernému podílu a je šance, že se tam na konci roku dostanou. Začnou se totiž prodávat další modely. Do statistik by mohl promluvit například Volkswagen ID.3, který nabral zpoždění.

V červnu se nejlépe prodával Renault ZOE, kterých automobilka doručila zákazníkům rekordních více než 10 tisíc za měsíc. Druhá byla Tesla Model 3, kterých bylo dodáno zákazníkům cca o 3 tisíce kusů méně a o překvapení na třetím místě se postaral Ford Kuga Plug-in hybrid s více než 3 a půl tisíci registrací. Zatímco Kuga je novinka, na čtvrtém místě překvapil již odcházející Volkswagen e-Golf, kterého se prodalo přes 3 tisíce kusů a udržel si svou pozici. Uvidíme, jak se budou jeho prodeje dále vyvíjet a hlavně, jak si povede již zmíněný ID.3, který jej má nahradit. Na pátém místě pak skončil další plug-in hybrid Volvo XC40 PHEV, který byl těsně za e-Golfem mírně pod hranicí 3 tisíce kusů.

Za první polovinu roku 2020 vede opět Renault ZOE s 36 tisíci dodaných vozů před Teslou Model 3, která má o 3 tisíce méně. Třetí Volkswagen e-Golf je již na cca polovičním čísle ve srovnání s Modelem 3 a se 14 tisíci dodaných vozů je na celkovém čtvrtém místě první plug-in hybrid Mitsubishi Outlander PHEV. Na pátém a čtvrtém místě mezi elektromobily pak je Audi e-tron s 13 a půl tisíci, kterému ale dýchá na záda další nadějná novinka, kterou je Peugeot e-208.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze