Carsharing skupiny PSA vstoupil na americký trh

Carsharing skupiny PSA vstoupil na americký trh
  • Sdílení automobilů je dostupné od 3. dubna na letišti v Los Angeles
  • Postupně se služba bude rozšiřovat po větším území USA
  • U carsharingu je cena za pronájem zhruba o polovinu nižší než u klasické půjčovny

Sdílení automobilů dnes nabízí různé společnosti a velký potenciál v tom vidí i samotné automobilky. Volkswagen kvůli tomu zřídil dceřinou společnost MOIA a něco podobného teď udělala i skupina PSA.

Skupina PSA, pod kterou spadá Peugeot, Citroën, DS a od nedávna také Opel, chce do USA přinést službu na sdílení automobilů. Konkrétně půjde o společnost Free2Move, která bude spolupracovat se startupem TravelCar. Sdílení automobilů je k dispozici už od 3. dubna 2017. Nejprve pouze na letišti v Los Angeles, později i na větším území v USA. Cílem je optimalizace stávajícího vozového parku díky řešení, které je výhodné pro majitele vozů (parkování zdarma nebo za výhodnou cenu a navíc odměna v případě pronájmu vozu) i pro nájemce automobilů (cena za pronájem o přibližně 50 % nižší než u tradičního pronájmu).

Úkolem severoamerického subjektu bude nejprve rozvíjet služby mobility s partnery skupiny. Následujícím krokem bude rozvoj nabídky mobility s využitím modelů skupiny PSA, kdy bude nutné před zahájením prodeje vozů v USA posoudit možnosti regionálního zajištění zdrojů. Tento projekt je rovněž součástí strategického plánu „Push to Pass“, který byl představen 6. dubna 2016.

Ředitelem severoamerického subjektu skupiny PSA byl jmenován Larry Dominique, který má více než 30 let zkušeností v americkém automobilovém průmyslu. Pracoval zejména ve společnostech General Motors, Chrysler a Nissan. V nedávné době byl jmenován ředitelem ALG (Automotive Lease Guide) a výkonným ředitelem společnosti TrueCar.

„Skupina vytvořením nového severoamerického subjektu PSA udělala velký krok kupředu pro realizaci plánu postupného vstupu na severoamerický trh,“ prohlásil předseda představenstva Carlos Tavares. „Do budoucna budeme naše aktivity v oblasti mobility a rozvoje služeb spolujízdy intenzivně rozvíjet, dnes tento plán spouštíme s naším partnerem TravelCar.“

Potenciál ve sdílení automobilů či nabídce taxi služeb je opravdu obrovský. Taxi služby tak, jak je známe, již pomalu lapají po dechu a ve spoustě místech na světě je válcuje konkurence jako je například Uber. Ten nedávno oslavil tříleté výročí i na českém trhu. Naopak v cizině carsharing a především bikesharing funguje zcela běžně, zatímco u nás jde stále o něco nového. Zasadit sdílení vozidel do našeho běžného života se snaží například společnost SmileCar, která spustila svojí carsharingovou službu před několika dny.

Zdroj: tisková zpráva

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze