Cadillac vidí svou budoucnost v elektromobilech

Cadillac vidí svou budoucnost v elektromobilech
  • Legendární americká automobilka Cadillac se naplno pouští do segmentu elektromobilů
  • Věří, že v roce 2030 by mohla nabízet už jen vozy s elektrickým pohonem
  • Na začátku příštího roku se dozvíme detaily o chystaném crossoveru

Mezi legendární výrobce aut určitě patří americký Cadillac. Dnes už veterány s jeho logem z řad klasických amerických lowriderů jste určitě už viděli v nějakém filmu či videohře. Může se však zdát, že dny jejich slávy byly spočteny. To však nutně nemusí být pravda, protože jsme se dozvěděli, že značka má velké plány v oblasti elektromobility.

Cadillac crossover koncept

Dnes můžeme modely z jejich moderní divize vidět nejvíce jako obrněná SUV významných amerických politiků, včetně prezidenta USA. Často se objevují i v různých seriálech s politickou tématikou. V portfoliu značky najdeme vozy od klasických sedanů po ostřejší bratříčky až po zmíněná SUV, jakým je například známý Escalade. Všechny vozy značky vypadají velice podobně a zachovávají si společnou designovou linku.

O to větší překvapení bylo, když automobilka oznámila, že jejich první elektrický vůz bude crossover. Samotný ředitel automobilky se nechal slyšet, že by se mohli do roku 2030 stát značkou nabízející čistě elektrická auta, jak píše cnet.com. Vše samozřejmě záleží na poptávce a transformaci trhu v nejbližších letech. Minimálně se dočkáme většiny vozů v elektrifikované verzi. Zajímavé je, že Cadillac zvolil přesun pouze do elektrického segmentu. Další zdroje pohonu jako vodík/hybridy neplánuje.

Nový elektrický crossover od Cadillacu jsme mohli vidět už před rokem, kdy nám k oznámení přidal i grafické návrhy, jak by mohlo auto vypadat, což můžete vidět na obrázku výše. CEO značky, Steve Carlisle, také zmínil, že vývoj auta jde velice dobře a poprvé bychom oficiálně o tomto vozu měli vědět více v první čtvrtině roku 2020. Původní cíl bylo dosažení dojezdu 300 mil (483 km), ale pokud počítáme s růstem trhu a technologií, měla by se tato hranice zvýšit na 400 mil (643 km). Značka si také vyvine vlastní platformu pro své elektromobily, podobně jako ostatní výrobci.

Mluví se také o tom, že s přechodem na EV Cadillac možná zasáhne do nových segmentů. Carlisle to určitě vidí jako možnost, protože elektrifikace přináší spoustu nových možností a inovací. Další věcí, ze které jsou v automobilce nadšeni, je výkon, jelikož jejich auta bývají dost masivní. Spekuluje se také o novém sportovním voze s motorem uprostřed, na což Carlisle reagoval: „Místo motoru uprostřed by musela být baterie, vzhledem k tomu, že by byl motor spíš na každé straně.“ Konkrétně se však už více nevyjádřil.

Přechod na vozy s elektrickým pohonem může být pro tuto legendární značku možností pro už léta potřebnou inovaci portfolia. V nejbližší době se dozvíme detaily o prvním pokusu a kdo ví, třeba se jim díky tomu vrátí všechna sláva, kterou si určitě zaslouží.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze