Boris Johnson: Británie zůstane jaderná a do roku 2035 bude mít jen čistou energii

1
Boris Johnson: Británie zůstane jaderná a do roku 2035 bude mít jen čistou energii
Fotografie: British Government
  • Britský premiér se chystá přesvědčit o svém plánu torye
  • Bude mít rovněž velké téma na chystaný klimatický summit
  • Se svými nukleárními myšlenkami však u části společnosti narazil

Podle thetimes.co.uk britský premiér Boris Johnson tento týden na výroční konferenci své mateřské konzervativní strany (toryů) oficiálně oznámí, že jeho země přejde do roku 2035 kompletně na čisté zdroje energie. Jenže v tomto případě je do toho zahrnuta i nukleární energie, s čímž nejsou zdaleka všichni spokojeni. Oznámení přijde zhruba měsíc před zahájením klimatického summitu COP26 v Glasgow, jemuž bude Spojené království předsedat.

Země aktuálně vyrábí zhruba 40 % energie ze zemního plynu, to je však stav, který nevyhovuje. A to hned ze dvou důvodů. Zaprvé je ostrovní království, nedávno opustivší Evropskou unii, závislé na importované surovině. Zadruhé jím aktuálně zmítá krize, způsobená (ke všem další, obecně známým aktuálním problémům) ještě navíc prudce rostoucími cenami zemního plynu. Předpokládá se, že Johnson využije svého projevu na stranickém zasedání, aby svou partaj zavázal k plánům na gigantické zvýšení investic do obnovitelných zdrojů a jaderné energie. Mělo by to pomoci splnit vládní závazek mít v roce 2050 uhlíkově neutrální ekonomiku a také předejít otřesům kvůli výkyvům ceny dováženého plynu.

Kromě navýšení jaderné kapacity by to mělo znamenat také minimálně čtyřnásobně více zdrojů větrné energie na moři. Johnson to v britské veřejnoprávní televizi BBC komentoval slovy: „Předpokládáme, že do roku 2035 zvládneme s výrobou energie to samé, co plánujeme do roku 2030 udělat s vozidly se spalovacími motory.“ Jenže s jeho velkorysými plány nepanuje obecný souhlas. Zejména organizace Greenpeace má problém s tím, že plán zahrnuje i jadernou energii, jíž by se ráda rovněž zbavila. Podle ní nebude třeba, postačí prý obnovitelné zdroje, konkrétně fotovoltaika a větrné parky.

Uvidíme, zda si extravagantní a občas trochu nepředvídatelný britský premiér uhájí svou pozici proti silným nátlakovým skupinám. Ostatně ostrovní model by mohl být silnou inspirací i pro Česko, které se své jaderné energetiky rovněž odmítá vzdát, navzdory protestům ekologických organizací i některých sousedních zemí.

Diskuze ke článku
Jiří Kelnar
Jiří Kelnar
Vzhledem k tomu termínu, který si dali, tak to vypadá, že stihnou dostavět snad Hinkley Point C, takže ke zvýšení kapacity v jádru příliš nedojde. Ostatní jaderky by se stavěly dlouho, takže reálně to bude o tom, že naprostá většina půjde z OZE.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze