BMW představuje funkci Plug & Charge. Jako první výrobce přichází s extra řešením

BMW představuje funkci Plug & Charge. Jako první výrobce přichází s extra řešením
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Pro nabíjení bude stačit zvolit smlouvu poskytovatele v menu vozidla
  • Vyúčtování bude zcela automatické
  • Aplikace nevyžaduje online připojení v místě nabíjecí stanice

Od poloviny roku 2023 bude v modelech BMW k dispozici funkce Plug & Charge, která zákazníkům umožní nabíjet na veřejných dobíjecích stanicích bez nabíjecí karty nebo aplikace. Přihlášení potřebné k zahájení procesu nabíjení a k následnému vyúčtování probíhá automaticky prostřednictvím výměny dat mezi automobilem a nabíjecí stanicí. Poskytovatelem služby je společnost Digital Charging Solutions (DCS). Nová funkce umožňuje přístup Plug & Charge zejména k nabíjecí síti Ionity, u jejíhož zrodu stálo právě BMW. Automobilka je prvním výrobcem, která do této nabídky integrovala funkci pro využití více smluv. Zákazníci si tak mohou do vozidla digitálně uložit své individuální smlouvy od nejméně pěti různých poskytovatelů a nabíjecí stanice těchto provozovatelů využívat mimořádně pohodlným způsobem. K tomuto účelu jsou použity aktuální i budoucí normy ISO-15118-2 a ISO 15118-20.

Nabíjení je jednodušší než tankování

Plug & Charge je funkce, díky níž je nabíjení ještě snazší než tankování paliva u konvenčně poháněného vozidla. Stačí, když zákazník připojí nabíjecí kabel k nabíjecí stanici, a protože nabíjecím kabelem proudí nejen elektřina, ale i data, není třeba aktivovat proces nabíjení pomocí aplikace nebo nabíjecí karty. Místo toho se vozidlo přihlásí samo tím, že nasdílí smluvní údaje zákazníka. Na konci nabíjení jsou náklady na elektřinu vyúčtovány zcela automaticky. Další výhodou tohoto systému je, že na rozdíl od aktivace procesu nabíjení prostřednictvím aplikace nevyžaduje automatické přihlášení vozidla online připojení v místě nabíjecí stanice. To je výhodné zejména v podzemních garážích.

Účet BMW Charging, soukromé a firemní smlouvy jsou uloženy digitálně

Předchozí řešení Plug & Charge byla vždy vázána na jediného, jasně určeného dodavatele elektřiny. Řešení, které bude v budoucnu k dispozici pro modely BMW, naopak nabízí unikátní flexibilitu. Zákazník může ve svém vozidle digitálně uložit individuální přístupové údaje pro několik smluv. To mu na cestách umožňuje přístup jak ke svému nabíjecímu účtu u BMW, tak k dalším individuálním smlouvám. Jedinou a dosti důležitou podmínkou je, že příslušní poskytovatelé musí být připojeni k celoevropské síti eRoaming společnosti Hubject. Tato flexibilita, nabízená v oblasti elektromobility vůbec poprvé, usnadňuje uživatelům služebních a firemních vozidel s elektrifikovaným pohonem nabíjení vysokonapěťové baterie. Nejenže mohou využívat nadnárodní nabíjecí síť BMW Charging, ale mohou také pohodlně čerpat elektřinu od poskytovatelů, s nimiž jejich zaměstnavatel uzavřel samostatnou smlouvu o nabíjení, například pro nabíjecí stanice v areálu firmy.

V obou případech k zahájení procesu nabíjení stačí po připojení nabíjecího kabelu pouze vybrat a potvrdit příslušnou smlouvu v odpovídajícím menu operačního systému vozidla. BMW Group poprvé veřejně představí funkci „Multi Contract Plug & Charge“ na konferenci Intercharge Network, která se koná od 12. září v Berlíně.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze