Až 40 % domácností ve Velké Británii bude mít problémy s dobíjením elektromobilů

3
Až 40 % domácností ve Velké Británii bude mít problémy s dobíjením elektromobilů
Fotografie: BMW
  • Ke konci července má Británie přes 33 000 veřejných nabíjecích bodů
  • Za první pololetí 2022 však nainstalovala jen necelé 3 000 nových nabíjecích bodů
  • Reakcí britské vlády je investice 72,6 miliard korun do rozvoje elektromobility

Strategie infrastruktury pro elektrická vozidla ve Spojeném království zveřejněná v březnu uvádí, že do roku 2030, kdy bude zakázán prodej nových benzínových a naftových vozů, bude v obytných oblastech potřeba minimálně 70 000 pouličních veřejných nabíjecích bodů. Ovšem podle informací autocar.co.uk to vypadá, že se tento plán „lehce“ nestíhá.

Podle údajů z aplikace pro nabíjení elektromobilů Zap-Map bylo na konci července ve Spojeném království 33 281 veřejných nabíjecích bodů. Odhaduje se, že v domácnostech a na pracovištích je po celé Velké Británii instalováno dalších 400 000 soukromých nabíječek a k 1. červenci 2022 bylo v rámci programu On-Street Residential Chargepoint Scheme (ORCS) instalováno pouze 2 869 nabíjecích bodů, přičemž finanční prostředky byly přiděleny na 9 543 nabíjecích bodů. Pokud to půjde tímto tempem, tak do roku 2030 se opravdu nestihne instalovat potřebných 70 000 veřejných nabíjecích bodů a může se stát, že až 40 % domácností nebude mít kde nabít elektromobil.

Vláda investuje přes 72 miliard Kč do elektromobility

Mluvčí ministerstva dopravy v reakci na článek autocar.co.uk řekl: „Zavázali jsme se investoval 2,5 miliardy GBP (72,6 miliard Kč) na urychlení zavádění vozidel s nulovými emisemi a dobíjecí infrastruktury po celé zemi, abychom zajistili, že přechod bude pro motoristy co nejjednodušší. Jak ukazují tyto nejnovější statistiky, budeme financovat tisíce dalších nabíjecích stanic po celé zemi, abychom pomohli řidičům získat ještě větší jistotu při přechodu na elektrická vozidla.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
Tak to se nas s prumernym starim auta v CR asi 14 let netyka. My budeme mit casu na budovani nabijeci infrastruktury do doby nez tu bude jezdit vetsi mnostvi ev dost a dost.
Tomáš Čermák
Tomáš Čermák
To chce pridat.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze