Autopilot od Tesly má malý problém. Poukazuje na něj nový výzkum

3
Autopilot od Tesly má malý problém. Poukazuje na něj nový výzkum
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Objektem zájmu se stali uživatelé vozů Tesla Model S a Model X
  • Autopilota většina řidičů zneužívá k tomu, aby nemuseli dávat pozor

Firma MIT Advanced Vehicle Technology provedla průzkum, který zjišťoval, jak moc se řidiči vozidel Tesla soustředí na jízdu v případě aktivace Autopilota. Studie se zaměřila na majitele Tesel Model X a Model S. Po ujetí několika stovek tisíc kilometrů pak byla data pečlivě prozkoumána a o výsledcích informuje electrek.co. A jak to celé dopadlo? Prakticky se to dalo do jisté míry čekat, jelikož při aktivním Autopilotu se většina řidičů nevěnovala řízení a dívala se všude možně jen ne před sebe. Naopak po vypnutí systému se každý řidič více věnoval řízení a nedovolil si takovou míru „nepřítomnosti“ ve voze.

Autopilot ale není vyvinutý Teslou tak, aby řidič za volantem vozu přestal úplně dávat pozor a prakticky vše nechal na vozidle. Jeho hlavní prioritou je odstranění některých úkonů při řízení, což má řidiči umožnit, aby se více soustředil na provoz před sebou.

Diskuze ke článku
Martin Lacina
Martin Lacina
To by me vazne zajimalo kde ten vyzkum delali, protoze po Evrope se s autopilotem v Tesle X da dojet bez sledovani a neustaleho zachranovani situace ridicem leda do nehody…
Pavel Martinovský
Pavel Martinovský
Super clickbait, "problém" který mají všechny automobilky. A hlavně by mě zajímala ta studie. U mě to funguje tak, že pozornost je s propilotem větší, protože sleduju víc celkovou situaci na cestě než jen auto před sebou. Jediné co by šlo zkoumat a hodnotit je nehodovost při zapnutých asistentech a vypnutých.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze