Audi Q4 e-tron bude pravděpodobně na Teslu Model Y útočit cenou

4
Audi Q4 e-tron bude pravděpodobně na Teslu Model Y útočit cenou
Fotografie: Audi
  • Současné Audi e-tron začíná s cenou příliš vysoko pro většinu kupujících
  • Menší Q4 e-tron ale má soupeřit s Teslou Model Y a být levnější
  • Později Audi Q4 e-tron dostane i větší baterii o kapacitě 82 kWh

Audi e-tron díky rozšíření nabídky o verzi 50 quattro zlevnilo na cenu mírně pod 1,9 milionu Kč, ale to je stále příliš pro většinu lidí, takže do celkových prodejů elektromobilů výrazně nezasáhne. Zájem je hlavně o menší a levnější elektromobily. To ukazuje i poměr mezi menšími a většími vozy, které Tesla dodala zákazníkům v prvním kvartálu. Podle carbuzz.com ale nové Audi Q4 e-tron má právě cenou zaútočit na Teslu Model Y, která má potenciál stát se nejprodávanějším elektrickým SUV.

Tesla Model 3 je mezi elektromobily světový lídr a předpokládá se, že Model Y jej dožene, nebo možná i předběhne v prodejích. Ostatní automobilky se tak staví do pozice vyzyvatelů Tesly. Podle carbuzz.com se Audi chystá u menšího SUV Q4 e-tron nasadit nižší cenu, než nabízí Model Y. Cena základní verze by měla začínat na cca 45 tisících dolarů, tedy 1 150 000 Kč, ale řeč je o americké ceně, v Evropě bude samozřejmě vyšší.

V Evropě možná Q4 e-tron bude dříve než Model Y

V Evropě má ale Audi šanci přijít na trh dříve, než se začne prodávat Tesla Model Y, což bude až po rozběhnutí Gigafactory v Berlíně. A samozřejmě i Tesla Model Y zde bude dražší než v USA. To pro Teslu může být komplikace na některých trzích, zejména v Norsku, kde se už současné Audi e-tron těší velké oblibě a pokud Q4 e-tron přijde dřív, potom Tesla Model Y bude mít těžší pozici.

V roce 2021 by pak na trh měla dorazit elektrická Q4 s baterií o kapacitě 82 kWh, zatímco Tesla Model Y má 75 kWh. Dojezd se ale samozřejmě odvíjí i od spotřeby, takže vyšší kapacita ještě neznamená, že Audi po stránce dojezdu Teslu porazí. Každopádně to vypadá na zajímavý souboj, což jsou dobré zprávy pro zákazníky, protože bude z čeho vybírat a zároveň takový souboj stlačí ceny níže.

Audi představilo plně elektrický Q4 e-tron

Diskuze ke článku
Martin
No tak jen doufejme, ze nebude Q4 nenazrana jako eTron.
Josef L
Josef L
Naposledy upraveno: 11. 4. 2023 10:17
Kde jsou ty časy, dnes je jasné, že Audi s cenami na nikoho neutočí a nebere si servitky za dodatečné vybavení auta, tedy běžná cena Q4 etron 50 Sportback kolem 2.2 mil. :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze