Audi chystá průkopnický elektromobil. Bude jím model A9 e-tron

1
Audi chystá průkopnický elektromobil. Bude jím model A9 e-tron
Fotografie: Volkswagen AG
  • Projekt Artemis vyvíjí speciální skupina a má ukázat to nejlepší, co v koncernu umí vyrobit
  • Novinka o velikosti Audi A8 s označením A9 e-tron má dorazit v roce 2024

Fanoušci Audi budou nejspíše potěšeni následující zprávou. Na svět se totiž dostaly nové zprávy o chystaném projektu Artemis, o kterém jsme vás informovali už dříve. S novými informacemi přichází electrek.co. Chystané auto, které vyvíjí speciální samostatný tým v rámci urychleného vývoje, by mělo povýšit koncern Volkswagen Group na vyšší technologickou úroveň v oblasti elektromobility, přičemž prvním modelem v rámci projektu Artemis se má stát A9 e-tron.

Ten se objeví v segmentu luxusních sedanů a jak název napovídá, jde o budoucí vlajkovou loď značky. Konkurovat má chystanému elektromobilu Mercedes-Benz EQS a vycházet by měl z velké části z konceptu Audi Aicon, který se světu ukázal v roce 2017. Podstatné jsou pak informace ohledně techniky. Audi totiž plánuje užší spolupráci s Porsche – nový elektromobil tak bude stát buď na platformě J1, na které vyjelo už Porsche Taycan a chystané Audi e-tron GT, nebo na zcela nové platformě PPE (Premium Platform Electromobility).

Chystaná novinka má nabídnout nejpokročilejší technologii pohonu a bateriových článků i autonomní prvky řízení. Chybět nebude možnost využívat síť 5G, systém rozšířené reality a funkce vozu samozřejmě půjde aktualizovat na dálku. Projekt Artemis má současně přinést zrychlení vývojových procesů dalších vozidel a redukci podnikové byrokracie.

Audi A9 e-tron by pak svým vzhledem mělo připomínat řadu A7, takže je zaručen sportovní vzhled, přitom prostorově by mělo auto odpovídat velké limuzíně A8. Co se týče uvedení na trh, to je naplánováno na rok 2024. To se zdá být poměrně dlouhá doba, ale pokud uvážíme fakt, že vývoj nyní teprve začal, jde ve srovnání s běžným vývojovým cyklem automobilek o výrazné zrychlení.