Od roku 2030 nevjedete do Amsterdamu spalovacím autem

5
Od roku 2030 nevjedete do Amsterdamu spalovacím autem
Fotografie: fDrive.cz
  • Zákaz má zlepšit ovzduší ve městě a ulehčit životnímu prostředí
  • Opatření se dotkne také lodí se spalovacími motory

Radnice v hlavním nizozemském městě se odhodlala k velmi razantnímu kroku, který má zlepšit ovzduší ve městě. Od roku 2030 nemají v Amsterdamu jezdit žádné dopravní prostředky, které ke svému pohonu používají spalovací motor, a to včetně lodí. Náměstkyně amsterdamského primátora pro dopravu Sharon Dijksma oznámila na stránkách radnice svůj plán vytvořit z Amsterdamu „světového lídra v dopravě bez emisí. Podle ní emise z dopravy snižují průměrně délku života v hlavním městě nejméně o rok. „Po kouření, špatném jídle a malém pohybu je špinavý vzduch čtvrtým největším zdravotním rizikem obyvatel Amsterdamu,“ uvedla.

Plán už narazil na značný odpor. Podle nizozemského sdružení automobilového průmyslu je naprosto bizarní, především kvůli vysokým cenám elektromobilů. „Povede to jen ke zvýšení rozdílu mezi bohatými a chudými,“ řekl Floris Liebrand, mluvčí nizozemského svazu automobilového průmyslu. Mluvčí radnice Marten Grupstra později po zveřejnění plánu slova náměstkyně mírnil: „Je důležité zdůraznit, že jde o naše ambice.“ K oznámení plánu došlo jen dva týdny poté, co nizozemská vláda umožnila radnicím stanovit bezemisní zóny a zakázala vjezd autům jezdícím na naftu.

Již od příštího roku radnice zakáže vjezd dieselových vozidel starších patnácti let do města. Hranici bude tvořit okruh dálnice A10. Od roku 2022 budou po městě jezdit pouze autobusy, které splňují emisní normu Euro 6. Od roku 2025 se chystá město zakázat motocykly se spalovacím motorem a zákaz se bude týkat také lodí se spalovacím motorem.