Tesle se podařil historický průlom v Číně. Akcie pro změnu letí nahoru

2
Tesle se podařil historický průlom v Číně. Akcie pro změnu letí nahoru
Fotografie: Tesla
  • Americká automobilka získala od čínských úřadů povolení k používání FSD v Číně
  • Klíčovým krokem bylo spojení s tamějším poskytovatelem mapových podkladů
  • Tesla tak získává důležitou konkurenční výhodu

Akcie Tesly, které od počátku roku zatím většinou klesaly, dostaly vítaný impulz, když deník Wall Street Journal v pondělí oznámil důležitou novinku stran čínského trhu. Čínské úřady totiž po víkendovém přijetí Elona Muska čínským premiérem Li Čhiangem udělily Tesle předběžné povolení k používání asistenčního systému FSD v zemi. Schválení výrazně pomohla již dříve deklarovaná spolupráce s čínskou společností Baidu, jejíž mapové podklady na úrovni ulic bude Tesla využívat. Údajně se tím minimalizují rizika ohrožení soukromí a bezpečnosti dat. V této souvislosti je dobré vzpomenout si na starší causu, v níž čínské úřady omezily používání Tesel státním zaměstnancům právě ze strachu z americké špionáže skrz data z kamer, a další, kdy se automobilka zjevně stala terčem státní šikany.

Přidání asistentu FSD, který by se v budoucnosti měl stát plně autonomním řízením, Tesle na čínském trhu výrazně pomůže. Zaprvé jí otevře cestu ke zvýšení příjmů z prodeje, za druhé smaže konkurenční výhodu domácích firem jako Nio, Li Auto, XPeng či dokonce Xiaomi, které autonomní řízení rovněž chystají a tamější zákazníci, milující technologické novinky, už se na něj velice těší. Ostatně uhájení pozice lídra v inovacích a technologiích je pro Teslu jediná šance, jak na extrémně kompetitivním čínském trhu uspět. Ostatně americká automobilka v poslední době čelila prudkým poklesům prodejů v Číně, a to i přes pokračující cenovou válku. Už v posledním kvartále roku 2023 se její tržní podíl meziročně propadl z 10,5 na 6,7 %, letošní první čtvrtletí na tom není o moc lépe; dodávky Tesel meziročně poklesly ze 423 na 387 tisíc.

Podle investorů jde o klíčový moment, který pomůže negativní trend zvrátit a dokonce pomůže i se samotným vývojem FSD. Potřebný sběr dat do softwarového modelu se díky předpokládanému vysokému zájmu čínských klientů řádově zrychlí. Tesla se může těšit i na benefity, plynoucí z vládní podpory zavádění autonomního řízení v některých lokalitách. Akcie každopádně zareagovaly rychlým růstem; za jediný den vyskočily o 15,3 %, celkem během čtyř obchodních dnů po sobě přibraly téměř 40 %.

Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Naposledy upraveno: 1. 5. 10:57
To už je komedie. Ceny akcií reaguji na PR prohlášení..Tesla je v pr...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze