Projeli jsme Dolphin, nejlevnější elektromobil od čínského BYDu

První dojmy a video
1
Projeli jsme Dolphin, nejlevnější elektromobil od čínského BYDu
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Auto je dobře vybavené, ale oproti Číně je cena relativně vysoká
  • Překvapí horší odhlučnění a zvláštní rekuperace
  • Dolphin zaujme designem

Čínské automobilky postupně zaplavují evropský trh novými elektromobily s konkurenceschopnými cenami. Příkladem je BYD a jeho model Dolphin, který je v současnosti nejlevnějším modelem této čínské automobilky patřící do státního koncernu FAW. Na evropském trhu svou velikostí konkuruje elektromobilům jako Volkswagen ID.3, Renault Megane E-Tech nebo také britsko-čínskému MG4. Oproti zejména evropské konkurenci ale nabídne výrazně příznivější cenu. My jsme měli „delfína“ možnost projet v nizozemském Amsterdamu a zde jsou naše celé dojmy. Má šanci na náročném evropském trhu uspět, navíc za cenu výrazně vyšší než na čínském trhu, tedy 750 000 Kč?

Projeli jsme Delfína, NEJLEVNĚJŠÍ elektromobil od BYD v Evropě

Roztomilý delfín

Design předních a zadních světel je údajně inspirován dynamickým pohybem delfínů prorážejících se z vln oceánu. Já osobně tam toto nevidím, pravdou ale je, že Dolphin má usměvavý, sympatický „čumák“, který svou roztomilostí zaujme zřejmě spíše ženy.

BYD Dolphin 45 kWh Active

Rozměry4 290 × 1 770 × 1 570 mm, 1 575 kg
Výkon70 kW
Baterie46 kWh, CCS Combo, Mennekes
Dojezd340 km (WLTP)

Pod krátkou přední kapotou se bohužel nenachází „frunk“, prostoru je tam na něj ale dostatek, není tak problém sáhnout po neoficiálním příslušenství a schránku na kabely a další drobnosti si pod kapotu nainstalovat.

Auto je dlouhé 4,2 metru a naživo je mnohem větší, než se z fotek může zdát. Ty totiž klamou a Dolphin na nich vyhlíží spíše jako malé městské vozítko, velikostí však jde ale opravdu přímo proti plnotučným hatchbackům jako ID.3, MG4 nebo Megane. Velké boční plochy se snaží rozbít ostrými linkami, grafikou D sloupku a hezkými vyklápěcími klikami. Celkově to zboku Dolphinu sluší, což mohu říci i o zádi, která je svým podáním a grafikou světel typicky čínská.

Čtyři výbavy a dvě žiletkové baterie

Delfína si můžete pořídit ve čtyřech výbavách Active, Boost, Comfort a Design. Jednotlivé stupně výbavy se odlišují také technikou. Ve všech případech jde ale o předokolku, kde se rovněž nachází synchronní elektromotor s integrací dalších prvků do jednoho celku. BYD integruje 8 klíčových komponent zahrnujících VCU, BMS, MCU, PDU, měnič, palubní nabíječku, hnací motor a převodovku do jednoho celku, který je relativně kompaktní, i proto je pod kapotou i takto malého auta nezvykle mnoho prostoru.

Všechny verze pak využívají lithium železo fosfátovou Blade (žiletkovou) baterii, která má dlouhou životnost s více než 5 000 cykly nabití a vybití a velkou odolností proti zahoření při poškození. Díky použité chemii navíc baterii nevadí nabíjení do 100 %, což je pro efektivní délku dojezdu rozhodně dobrá zpráva.

BYD Dolphin
Pohled pod kapotu

V případě základní verze, která je označována jako Active, zde máme synchronní elektromotor s permanentním magnetem a výkonem 70 kW a základní baterii s kapacitou 46 kWh, z čehož využitelná kapacita činí 44,9 kWh. Díky tomu zvládne Dolphin ujet na jedno nabití až 340 km dle metodiky WLTP. Základní verze pak nabídne 7kW palubní nabíječku a rychlonabíjení výkonem 65 kW. Nabití z 10 na 80 % „delfínovi“ zabere 38 minut. Za tuto verzi zaplatíte 750 tisíc korun včetně DPH a už v základu najdete například 360stupňovou kameru, dvouzónovou klimatizaci s 2,5ppm filtrem, adaptivní tempomat s asistentem jízdy v pruzích a další výbavu, za kterou si u Evropanů značně připlatíte.

Verze Boost používá stejnou baterii, má však vyšší výkon elektromotoru 130 kW a disponuje již třífázovou palubní nabíječkou s výkonem 11 kW.

Verze Comfort má pak opět vyšší výkon elektromotoru, konkrétně 150 kW, stovku tak zvládne za 7 sekund. Hlavně ale nabídne baterii s vyšší kapacitou, jejíž nominální hodnota činí 62 kWh a využitelná pak 60,5 kWh. S vyšší kapacitou jde ruku v ruce i rychlejší nabíjení, a to 85 kW. Nejvyšší verze je pak označována jako Design. Technicky je stejná jako Comfort, liší se ale některými prvky výbavy a vnějším stylingem. I vrcholná verze se vejde pod milion korun včetně DPH, dáte za ní konkrétně 925 tisíc Kč. I to je ale za auto této kategorie a parametrů skutečně hodně a Evropané si oproti Číňanům připlácí prakticky dvojnásobek.

Neobvyklý interiér a otáčecí displej

Levnější vozy BYD jsou známé svým neortodoxním interiérem. Vezměme si třeba model Atto 3, který má interiér ve stylu fitness. V případě Dolphina se naopak v interiéru setkáme s oblými, „rybími“ liniemi, jež jsou doplněné o stylová tlačítka. Vypadá nápaditě, bohužel mu ale vévodí už na první pohled levné plasty a je vidět, že se zde muselo šetřit. V naší černé verzi osloví většinu populace, značně neobvyklá fialovo-šedá verze pak cílí na ženy.

BYD Dolphin

Řidič má k dispozici 5palcový displej usazený stejně jako například u Volkswagenu ID.3 na sloupku řízení. Naprostým nesmyslem je elektricky otáčecí hlavní 12,8palcový displej, který má na toto otočení dokonce tlačítko na volantu. V režimu na šířku si o jeho roh budou vyšší osoby odírat koleno, v režimu na výšku pak zbytečně trčí do prostoru. Toto mohli určitě vymyslet lépe a mnohem vhodnějším řešením by byl standardní displej. Ušetřené náklady pak mohl BYD směřovat do lepších materiálů.

Interiér krásně prosvětluje (v nejvyšší výbavě) panoramatická střecha, sedadla  z veganské kůže jsou elektrická a vyhřívaná. Díky dedikované elektrické platformě je ucházející místo i na zadních sedadlech. V kabině potěší i hodně odkládacích prostor. Kufr má 345 litrů, což je v dané třídě standard. Zamrzí, že pod kapotou není přední kufr, nicméně prostoru je tam dostatek a jako neoficiální příslušenství ho sem lze nainstalovat.

V nárazových testech Euro NCAP vůz získal 5hvězdičkové ohodnocení, ve standardu nabídne tepelné čerpadlo, kotoučové brzdy na všech kolech, multi-link na zadní nápravě, vehicle-to-load nebo smart klíč v mobilním telefonu.

Podoba infotainmentu

O pohon tohoto kompaktního hatchbacku se ve všech verzi stará synchronní motor s permanentním magnetem. BYD integruje 8 klíčových komponent zahrnujících VCU, BMS, MCU, PDU, měnič, palubní nabíječku, hnací motor a převodovku do jednoho celku. BYD tomu říká 8v1 a řešení výrazně optimalizuje využití prostoru a energetickou účinnost.

Hlučnější, ale pohodlné

Velmi jsme byli zvědaví na jízdu s vozem. Ten v něčem překvapil, v něčem zklamal. Začněme pozitivy. Z auta je dobrý výhled, dobře reaguje na plyn, i když řízení i pedály jsou mírně „gumovější“. Pozitivní je také naladění podvozku, který je vcelku pohodlný, nepůsobí uskákaně a obstojně žehlí výmoly. Na druhou stranu hned po rozjetí jsem si všimnul stálého pištivého zvuku měniče, což může být pro některé citlivější osoby problém. Také odhlučnění motoru není na výši a je vidět, že tady se šetřilo. Nejvíce je to ale viditelné na odhlučnění, kdy do interiéru zejména od podvozku proniká dost hluku a zejména na dálnici, kde se zkombinuje i s aerodynamickým hlukem, je Dolphin na dnešní dobu až neobvykle hlučný. Určitě je odhlučnění horší než u ID.3 nebo MG4.

Velmi neobvyklá je absence dešťového senzoru, což není nešvar jen levnějšího Dolphinu, ale dokonce i dražšího Sealu, který jsme v Amsterdamu také měli možnost otestovat. Když jsme vůz testovali, zrovna pršelo, a musím říci, že jsem si od ručního spínání stěračů a neustálé úpravy cyklovače dost odvykl. Naštěstí nejnovější Seal U už dešťový senzor má.

BYD Dolphin

Měli jsme možnost otestovat nejvyšší verzi Design s výkonem 150 kW a na mokru má auto trochu problém s trakcí a na prokluz kol reaguje poměrně pozdě. Také mě překvapila velmi slabá rekuperace, a to i při nastavené nejvyšší hodnotě. Je to ale údajně filozofie BYDu, který u aut nenabízí jednopedálové ovládání a i rekuperace je záměrně slabá, aby byl přechod ze spalovacího auta co nejjednodušší. Pádla pro úpravu rekuperace pod volantem také nejsou k dispozici.

Dolphin nabídne automatické držení v pruzích a adaptivní tempomat + systémy i v levnějším balení, v dešti fungovaly dobře.

Celkově je tedy Dolphin zajímavým levnějším elektromobilem, nicméně je u něj až příliš vidět snaha co nejvíce ušetřit, na druhou stranu disponuje některými nepochopitelnými řešeními, například obrovským otáčecím displejem, které náklady zbytečně zvyšují. Problémem je i cena. Ačkoliv je to jeden z nejlevnějších elektromobilů, stále je mnohem dražší než na domácím čínském trhu. Aby mohl Dolphin skutečně uspět, měla by celková cena být někde kolem 500 až 600 tisíc korun. Vzhledem k ceně 750 tisíc Kč si ale řada lidí zvolí spíše etablovanější „Čínu“ v podobě MG4, případně si mírně připlatí za vozy evropských značek.

Technické parametry BYD Dolphin Design 60 kWh

Kompletní specifikace
Konstrukcehatchback, 4 290 × 1 770 × 1 570 mm, 1 675 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon150 kW, 204 koní, točivý moment: 290 Nm
Baterie62 kWh (60,5 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 88 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 15,9 kWh / 100 km, dojezd: 427 km
Cena od925 000 Kč
Diskuze ke článku
Tomáš Linhart
Tomáš Linhart
Stale to same :( Jako druhe auto a nakupni taska okolo komina je to stale drahe. A jako primarni auto zas bude limitujici slaby vykon + mala baterka s hodne pomalym nabijenim. Skoda

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze