Češi v oblasti dopravy preferují ojetiny a spalovací motory. Ekologie jde stranou

25
Češi v oblasti dopravy preferují ojetiny a spalovací motory. Ekologie jde stranou
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Češi preferují ojetá vozidla a spalovací motory výrazně více než průměr EU
  • Malá část Čechů zvažuje koupi elektromobilu nebo elektrokola v nejbližším roce
  • Ekonomické a osobní faktory převládají nad ekologickými motivy v rozhodování

Podle nedávno publikovaného průzkumu MOBILITY BAROMETR 2024, který realizovala společnost Europ Assistance, Češi přistupují k dopravním návykům s menším důrazem na ekologii ve srovnání s dalšími státy Evropské unie. Ve zprávě vyniká zvýšená preference ojetých vozidel a vozidel se spalovacím motorem, zatímco elektromobily a elektrokola nejsou mezi obyvateli České republiky příliš populární. „V našich výsledcích jsme zaznamenali, že ekologická hlediska vedla ke změně dopravních návyků pouze 9 % Čechů, což je výrazně méně ve srovnání s ostatními zeměmi EU,“ podotkl Lukáš Soural, marketingový a obchodní ředitel společnosti Europ Assistance. Lukáš Soural dále zdůrazňuje: „Zatímco v dalších zemích EU je zájem o elektromobily často až dvojnásobný, u nás připustilo, že o nákupu elektromobilu uvažuje pouze 17 % respondentů

Faktory ovlivňující změnu dopravních návyků v České republice oproti EU
Faktor EU ČR
Rodinné/osobní 42 % 49 %
Pracovní 28 % 34 %
Ekologické 24 % 9 %

Z průzkumu také vyplynulo, že více než polovina Čechů, konkrétně 62 %, si pořizuje ojeté vozy. Tomáš Chaloupka, vedoucí společnosti Europ Assistance pro B2C, zdůrazňuje: „Ojetý vůz si pořídilo 62 % českých respondentů, což je o čtvrtinu více než průměr v ostatních zemích EU.“ Dalším zajímavým zjištěním je častější využívání veřejné dopravy v České republice ve srovnání s průměrem EU. „Na druhou stranu, zatímco ve všední dny využívají veřejnou dopravu dvě třetiny Čechů, v ostatních zemích EU je to jen přibližně polovina,“ uvádí Soural, což poukazuje na rozdíly v mobilitních návycích mezi Českou republikou a ostatními státy EU.

Plány na nákup vozidel v příštím roce v České republice oproti EU
Typ vozidla EU ČR
Automobil 37 % 37 %
Elektromobil 29 % 17 %
Elektrokolo 19 % 13 %

Zajímavé jsou také rozdíly v nákladech na dopravu a pojištění. Chaloupka uvádí: „Za pojištění vozu platíme méně než polovinu toho, co v jiných zemích a čtyřikrát méně než v Rakousku.“ Přestože jsou celkové náklady na dopravu nižší, za asistenční služby jsou řidiči ochotni platit zhruba pětinu těchto nákladů. „Nejdůležitější pro naše řidiče je schopnost technika opravit automobil přímo na místě,“ doplnil Chaloupka. Celkově výsledky průzkumu odhalují, že ačkoli v České republice existuje určitý zájem o ekologičtější formy dopravy, tradiční zvyky a ekonomické faktory hrají stále dominantní roli v rozhodování o typech dopravních prostředků. Tento trend zrcadlí specifické postoje a situaci na českém trhu, kde ekologické motivace zatím nejsou hlavním impulsem k změně.

Kategorie EU ČR
Nové vozidlo 54 % 38 %
Ojeté vozidlo 46 % 62 %
Benzínový motor 49 % 60 %
Dieselový motor 39 % 34 %
Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Jan Jakubík
Je to o penězích, respektive o tom, co si člověk může reálně dovolit ze své peněženky. Až budou bazary plné EV za 250 tis. Kč, která budou dostatečně velká pro rodinu a budou mít dojezd 300-350km, tak bude ochota kupovat ojetá EV úplně jinde.
Michal Opluštil
Michal Opluštil
Jsem zastáncem EV jako alternativy, ale taky mám plat nad českým průměrem. Rodina co má dva průměrné platy, hypotéku v dnešních cenách a chce nějak slušně vychovávat děti, tak mu na rozumné byť lehce ojeté plnohodnotné EV za cca 800tisic prostě nezbude i kdyby chtěl 😕
Petr Basa
Petr Basa
Ekologie přece není jediný důvod k přechodu na elektromobilitu. Přip@sraná politická korektnost. Snížení závislosti na russácké ropě, je minimálně stejně významný důvod. Je to něco k čemu může přispět každý občan, a právem na to může být hrdý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze