Ve 3 ze 4 kategorií nejudržitelnějším sportem. FE ovládla klimatický žebříček

Ve 3 ze 4 kategorií nejudržitelnějším sportem. FE ovládla klimatický žebříček
Fotografie: Formule E
  • Šampionát elektrických formulí získal ocenění nejudržitelnější sport za rok 2023
  • Nejvyšší ocenění v globálním měřítku získal společně s fotbalovým týmem Borussia Dortmund
  • F1 v oblasti motorsportu skončila až na 6. místě

Formule E je v oblasti udržitelnosti sportu absolutním lídrem. Už několikátým rokem po sobě se umísťuje na předních pozicích nejrůznějších ratingových organizací a i za uplynulý rok 2023 tomu není jinak. Společnost GSBS (Global Sustainability Benchmark in Sport) ji ve svém reportu umístila na první místo ve 3 ze 4 hodnotících kategoriích. Mimo jiné pak vyhrála v kategorii nejudržitelnějšího šampionátu (SChI – Sustainable Championship Index) nebo motorsportu (SMI – Sustainable Championship Index).

Analytici hodnotící společnosti podrobně zkoumali na 500 organizací z oblasti sportu. Jen 55 nejvlivnějším z nich byl v reportu věnován větší prostor ke komplexní analýze. V žebříčku vydaném v polovině ledna 2024 tak najdete například fotbalové velkokluby Barcelonu, Real Madrid, Manchester City, ale i celou Premier League nebo NFL, UFC, Formuli 1 a WWE. Nechybí však ani kluby zástupců dalších sportů z basketbalu, tenisu, baseballu, ledního hokeje a dalších.


„Jsme hrdí na to, že můžeme neustále zvyšovat laťku globálního standardu udržitelnosti ve sportu. Udržitelnost je jádrem našeho šampionátu od jeho počátku a jsme odhodláni stavět na našem přesvědčení a schopnostech rok co rok. Umístění v žebříčku opět dokládá, že zábava a udržitelnost mohou koexistovat bez kompromisů. Vyzýváme sportovní průmysl, aby pokračoval v práci na nejvyšší úrovni udržitelných operací a využil svého vlivu k zapojení fanoušků do společné mise v boji proti změně klimatu a společenskému pokroku v souladu s akčním rámcem OSN Sport 4 Climate,“ uvedla k výsledku ředitelka v oblasti udržitelnosti Formule E Julia Palle.

Možná překvapí, že hlavní cenu nazvanou „Best Total Performance“ za rok 2023 si společně s šampionátem elektrických formulí odnáší i německý velkoklub Borussia Dortmund, který se ve velkém rovněž zasazuje o propagaci udržitelného sportu. V rámci samotného odvětví motorsportu, kde se hodnotí šest klíčových ukazatelů, je FE mezi 106 šampionáty vcelku jednoznačně před všemi ostatními. Formule 1 se v žebříčku motorsportu umístila až na 6. místě.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze