Kia EV9 zabodovala v kategorii luxusních vozů německé soutěže Auto roku 2024

1
Kia EV9 zabodovala v kategorii luxusních vozů německé soutěže Auto roku 2024
Fotografie: Kia
  • Kia EV9 se na evropském trhu objeví ke konci letošního roku
  • EV9 překonal v soutěži osm konkurenčních modelů
  • Korejské SUV nabídne tři řady sedadel a luxusní výbavu

Kia si získala přízeň 27členné poroty německé soutěže Auto roku 2024 (GCOTY). Toto nové elektrické SUV se třemi řadami sedadel bylo vyhlášeno vítězem kategorie luxusních vozů, čímž vůz překonal hned osm konkurenčních modelů zařazených do stejné kategorie. Kia EV9 je nyní druhým vyhrazeným akumulátorovým elektromobilem značky v návaznosti na cenami ověnčený model EV6, který je evropským autem roku 2022. EV9 se zájemci z Evropy dočkají do konce letošního roku.

„EV9 coby nová vlajková loď Kia hraje ústřední roli v proměně naší značky v předního dodavatele elektromobilů. S ohledem na svůj mimořádně variabilní a prostorný interiér, nepřehlédnutelný design a technologii ultrarychlého dobíjení nastoluje nová měřítka v celém segmentu SUV,“ uvedl Won-Jeong Jeong, prezident společnosti Kia Europe. „Jsme velice hrdí na skutečnost, že se tento vůz stal německým luxusním autem roku, a to dokonce ještě před uvedením na trh. To samo o sobě jasně signalizuje, že značka Kia a její strategie elektrifikace dopadá u odborné veřejnosti na úrodnou půdu.

Do německé soutěže GCOTY, která se letos pořádala pošesté, bylo zařazeno celkem 48 nových modelů, které testovala a hodnotila porota složená z 27 odborných novinářů. Soutěž je rozdělena do pěti kategorií: kompaktní vozy, prémiové vozy a luxusní vozy, resp. nové energie a sportovní vozy. Porota nyní z pětice nejlepších napříč kategoriemi vybere celkového vítěze, jenž bude vyhlášen počátkem letošního října.

Technické parametry Kia EV9 RWD Standard

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 5 010 × 1 980 × 1 755 mm, 2 426 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon160 kW, 218 koní, točivý moment: 350 Nm
Baterie99,8 kWh (96 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 240 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 563 km
Cena od1 949 980 Kč