Hyundai v Praze otevřel Centrum e-mobility Hyundai Electrified

Jediné svého druhu
Hyundai v Praze otevřel Centrum e-mobility Hyundai Electrified
Fotografie: Hyundai Motor Czech
  • Centrum e-mobility Hyundai Electrified je u sídla Hyundai ve Stodůlkách
  • Návštěvníci se v něm dozví potřebné informace o elektromobilitě
  • Kromě čisté mobility tu jsou zajímavosti i z robotiky nebo rozšířené reality

Tento týden došlo ke slavnostnímu otevření centra e-mobility Hyundai Electrified v Praze, byť pro veřejnost bude otevřeno až od příštího týdne. Všichni čekali, že dojde k tradičnímu přestřižení pásky. Ta ale na místě nebyla a došlo k opaku – spojení kabelů. Poté následoval kulturní program, ve kterém účinkoval i robotický pes od Boston Dynamics, který je ostatně momentálně v centru Hyundai Electrified také k vidění.

Jsme pyšní na to, že jsme mohli zbrusu nové Centrum e-mobility Hyundai Electrified otevřít a nabídnout veřejnosti místo, kde se může o udržitelné mobilitě budoucnosti dozvědět vše, co ji zajímá,“ uvedl generální ředitel Hyundai Motor Czech Martin Saitz, který byl jedním z aktérů spojování kabelů při slavnostním otevření. Druhým byl prezident Hyundai Motor Czech Sunyong Hwang, který uvedl: „Trvale udržitelná mobilita budoucnosti je globální vizí značky Hyundai, naše Centrum e-mobility Hyundai Electrified je ztělesněním této snahy. Rádi zde přivítáme každého hosta, kterého zajímá elektromobilita nebo kterýkoliv z našich modelů.

Centrum e-mobility Hyundai Electrified je plné technologií

Uvnitř jsou hlavně sériové elektromobily Hyundai Ioniq 5 a Hyundai Kona, které si můžete prohlédnout zblízka, osahat a sednout si dovnitř. Kromě 100% elektromobilů je tu i plug-in hybrid Hyundai Tucson. Centrum e-mobility Hyundai Electrified bylo slavnostně otevřeno v pondělí 11. dubna, kdy jsme se mohli poprvé zrekonstruovanými prostory projít a prozkoumat všechna lákadla nového showroomu – například robotického psa od firmy Boston Dynamics, z 80 % vlastněné Hyundai Motor Group, nebo prototyp čistě elektrického okruhového speciálu Hyundai RM20e o výkonu 810 koní. Při přípravě konceptu nového centra e-mobility Hyundai Electrified s českým zastoupením značky Hyundai spolupracovala i sesterská společnost CRADLE Berlin, zaměřená na vyhledávání inovací a start-upů. Výsledkem je nasazení technologie tzv. smíšené reality.

Naleznete zde i počítač s konfigurátorem, u kterého jsou i fyzicky vzorky barevných odstínů, abyste viděli, jak barvy vypadají ve skutečnosti. Dále pak máte k dispozici informace o konektivitě a dalších technologiích. Například nabíjení nebo napájení externích zařízení u Ioniqu 5, k čemuž slouží jako ukázka elektrokolo. I když je hlavním tématem elektromobilita a celkově čistá mobilita, naleznete tu i další technologické prvky, například z robotiky. Tu reprezentuje již zmíněný robotický pes, který je zde ovšem pouze dočasně zapůjčený. Takže pokud ho chcete vidět, musíte vyrazit co nejdříve.

Hyundai v Praze otevřel Centrum e-mobility Hyundai Electrified

Venku jsou pak připravené vozy i pro testovací jízdu a před centrem Electrified je ultrarychlá nabíjecí stanice Siemens o výkonu 300 kW, na které si můžete i vyzkoušet, jak rychle se Ioniq 5 nabíjí díky 800V architektuře. Za zmínku stojí, že celé centrum včetně nabíjecí stanice je napájené 100% obnovitelnou energií. A když už jsme u testovacích jízd, na své si přijdou i nejmenší návštěvníci, kteří si mohou otestovat speciální provedení vozu Hyundai Nexo. Jde totiž o Nexo unikátně s bateriovým elektrickým pohonem místo vodíku.

Centrum e-Mobility Hyundai Electrified naleznete v Praze-Stodůlkách u sídla Hyundai Motor Czech, tedy v Siemensově ulici. Je jediné svého druhu, protože na rozdíl od podobných center v jiných evropských státech může kromě showroomu sloužit i pro pořádání různých událostí. Pro veřejnost se otevře od 19. dubna a otevřeno bude mít v pracovních dnech od 8 do 18 hodin.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze