Autonomní řízení Tesly slízlo ostrou kritiku z nečekané strany

Autonomní řízení Tesly slízlo ostrou kritiku z nečekané strany
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • Průtahy a přešlapy během vývoje autonomního řízení Tesla vyvolávají další a další kontroverze
  • Nejnověji se do něj opřel jeden z nejznámějších členů generace otců zakladatelů
  • Označil autonomní řízení Tesla za něco, co se vás neustále snaží zabít

Současný stav, v němž jsou počítače samozřejmou součástí každodenního života, nespadl z nebe. V sedmdesátých letech 20. století mu vydláždilo cestu několik skupin vizionářů v USA, z nichž později vznikly ikony jako Unix, Microsoft, Sun či Apple. A právě spoluzakladatel poslední jmenované společnosti Steve Wozniak, někdejší kolega zemřelého génia Steva Jobse, patří mezi ty, kteří se nebojí prezentovat své názory. A kdo by si myslel, že bude svého mladšího kolegu Elona Muska šanovat, ať už z kolegiality či vlastenectví (to by ostatně trochu skřípalo, neboť Wozniak má polské kořeny a Musk se narodil v Jihoafrické republice), šeredně by se zmýlil.

Tento nadaný programátor a vynálezce, který má lví podíl na úspěchu Applu, ač z jeho globálního úspěchu již neměl skoro nic (v roce 1985 odešel kvůli ideovým neshodám s Jobsem), dodnes patří mezi respektované autority v oboru. Navíc jeho názory lze jen stěží označit za konformní. Naposledy to dokázal, když v rozhovoru pro CNN doslova prohlásil, že „...kdo chce jasný důkaz o tom, jak se zvrtla umělá inteligence, pořiďte si Teslu. Ta má spoustu požadavků a snaží se vás zabít v každém okamžiku.“ Byla to tečka za předchozími prohlášeními o tom, jak Muskovi věřil, že ho Tesla již v roce 2016 převeze sama přes celé Spojené státy.

Tato slova, která jistě nepotěšila Elona Muska, mají zajímavý kontext. Zazněla totiž během diskuze o umělé inteligenci (AI), která se podle názoru řady autorit vymkla kontrole a stala se předmětem zištného konkurenčního boje mezi právě Microsoftem a Googlem. A právě Wozniak patří mezi signatáře požadavku, aby byl její vývoj zastaven do doby, než dostane pevný právní a technologický rámec. A Steve podepsal právě spolu s Muskem.

U majitele a šéfa Tesly ovšem vládnou pochybnosti, zda je jeho postoj motivován čistě eticky, nebo chce získat čas na dohnání ztráty při jejím vývoji. Sám totiž dříve hovořil o AI v souvislosti s autonomním řízením vozů Tesla. A nedávno dokonce sám v tweetu vysvětlil, že nejnovější aktualizace systémů FSD a Autopilot 11.4 se měla kvůli většímu rozsahu změn jmenovat 12, ovšem nakonec rozhodl, že toto číslo uplatní až v okamžiku, až budou oba autonomní systémy zcela v rukách právě umělé inteligence.


Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze